Det norske aksjemarkedet holdt seg i positivt terreng mandag og trosser dermed den siste tids geopolitiske usikkerhet.

DNO og Rocksource var blant aksjene som steg på en positiv Oslo Børs mandag.

DNO-aksjen ble mandag positivt påvirket av meldinger om at kurdiske styrker er i ferd med å sikre seg full kontroll over den viktige Mosul-demningen, etter å ha drevet bort styrker fra den islamistiske opprørsgruppen IS.

Flere meglerhus pekte i forrige uke på at den seneste tids kursfall i DNO-aksjen som følge av urolighetene i Irak, var en kjøpsmulighet.

Kurdiske bakkestyrker støttet av amerikanske fly iverksatte søndag en offensiv for å vinne tilbake kontrollen over demningen, som er viktig både for vann- og kraftforsyningen i en stor region.

DNO steg 4,89 prosent til 19,09 per aksje.

Mandag morgen ble det kjent at Arctic Securities har mottatt en kjøpsordre på 30 prosent av aksjene i Rocksource til seks kroner per aksje. Swedbank mener tilbudet er gunstig og anbefaler investorene å godta det, det skriver Swedbank i en oppdatering mandag.

Tilbudet tilsvarer en premie på 64 prosent mot forrige sluttkurs. Swedbank mener aksjonærene bør godta tilbudet.

«Spesielt fordi selskapet vil gå tom for kontanter neste år og dermed risikerer en sterk rabattert emisjon av nye aksjer», skriver de i oppdateringen.

Pil-funnet må være rundt ti prosent større enn det nåværende anslaget for at aksjekursen på seks kroner kan rettferdiggjøres, mener Swedbank.

Rocksource steg 43,29 prosent til 5,23 kroner per aksje, omsatt for 26 millioner kroner.

Lavere investeringsvekst

SEB nedgraderer TGS-Nopec Geophysical fra hold til salg, og Petroleum Geo-services fra kjøp til hold, det fremgår av en oppdatering fra meglerhuset mandag.

Fredag publiserte SEB en «E&P»-rapport der de ser flat utvikling i oljeselskapenes lete- og produksjonsinvesteringene i 2014 og 2015. De tror dette særlig vil ramme seismikk- og boresektoren.

«Historisk har det vært en sterk korrelasjon mellom leteinvestering og etterspørsel etter marine seismikktjenester», skriver analytiker Terje Fatnes i SEB mandag.

Meglerhuset tar også ned kursmålet på TGS-aksjen fra 198 til 162 kroner. Kursmålet til PGS kuttes fra 63 til 46 kroner. Polarcus nedgraderes fra kjøp til hold og kursmål kuttes fra seks kroner til tre kroner.

SEB beholder kjøp-anbefalingen på Dolphin Group, men kutter kursmålet fra 9,2 til 7,5 kroner per aksje.

Økt spenning i Ukraina

Spenningen omkring situasjonen i Ukraina har tiltatt etter at et ukrainsk jagerfly ble skutt ned av prorussiske separatister natt til søndag.

Flyet, et Mig-29 jagerfly, ble skutt ned over Luhansk-regionen, ifølge ukrainske forsvarsmyndigheter.

Hendelsen kommer kort tid etter at en russisk konvoi ble angrepet og delvis ødelagt av det ukrainske forsvaret inne i Ukraina fredag.

Nytt boligprisfall i Kina

Samtidig sår ferske eiendomstall tvil om at Kina vil klare å innfri en målsetning om en økonomisk vekst på 7,5 prosent i inneværende år.

Nyboligprisene falt 0,9 prosent og var ned i 64 av 70 kinesiske byer i juli, ifølge TDN Finans. Tolvmånedersveksten avtok samtidig fra 4,2 prosent i juni til 2,5 prosent i juli.

Dermed har boligprisene i Kina falt tre måneder på rad, og prisfallet er ikke begrenset til provinsbyene.

Parallelt med dette viser ferske tall at utenlandske investeringer i Kina falt 17 prosent i juli sammenlignet med samme periode ifjor, mens en oppgang på 0,8 prosent var ventet, ifølge TDN Finans.

Venter på rentesignaler

Det er lite på makrokalenderen mandag, mens aktiviteten tar seg opp utover uken med amerikanske inflasjonstall tirsdag, og norske BNP-tall torsdag.

Forventningene er store til den økonomiske konferansen i Jackson Hole torsdag der både den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen, og ESB-sjef Mario Draghi, skal tale.

Markedet vil nok høre nøye etter om Yellen kommer med hint om når pengepolitikken skal strammes inn, påpeker Nordea Markets i morgenrapporten. Meglerhuset venter imidlertid ingen store overraskelser.

"Yellen er trolig fornøyd med en sakte normalisering av pengepolitikken. Talen kan imidlertid fokusere på Feds planlagte exit-strategi", skriver Nordea.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,18 prosent til 602,01 poeng, omsatt for 2.538 millioner kroner.

Les også: Fjerner meglerhus fra økonomisk supermøte
Økt frykt for kinesisk eiendomssmell
Nyboligprisene faller i Kina

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.