Det er nesten ett år siden de første signalene om at eiendomsprisene var i ferd med å falle i Kina begynte å bli synlige. I begynnelsen var det fire-fem enkeltmarkeder i provinsene. I juli falt eiendomsprisene i 64 av Kinas 70 største byer med i gjennomsnitt 0,9 prosent på en måned.

Prisfallet er ikke begrenset til provinsbyene. Heller ikke storbyene langs kysten som Shanghai og Beijing er forskånet. I Beijing falt eiendomsprisene med en prosent og i finansbyen Shanghai med 1,2 prosent sammenlignet med juni måned.

Den kinesiske kredittveksten var den svakeste i juli siden utbruddet av finanskrisen i oktober 2008.

«Verste ikke over»

Internasjonale finansinstitusjoner frykter at prisfallet skal forsterkes. Storbanken Standard Chartered skriver i en rapport at dette kan være begynnelsen på en kraftig korreksjon for det kinesiske eiendomsmarkedet.

«Vi mener at den kinesiske eiendomssektoren ikke har sett det verste ennå», skriver analytiker Lan Shen hos Standard Chartered.

Banken har foretatt en større undersøkelse hos børsnoterte eiendomsselskaper og mindre utbyggere. Resultatene er nedslående.

«Byggeaktiviteten er lavere og eiendomsutviklere opplever dårlig salg og økende finansieringskostnader. Færre utviklere planlegger å øke beholdningen av nye tomter», ifølge Lan Shen.

Selv med rabatter på nye leilighetsprosjekter, noe som tidligere har vært svært uvanlig i Kina, holder kjøperne seg unna. Mange små- og mellomstore eiendomsutviklere mangler finansiell ryggrad til å kunne komme seg gjennom en krise da de har ørsmå marginer på prosjektene.

«Finansierings har vært stram i flere måneder og ser ut til å bli verre. Mislighold er ganske sjelden», ifølge banken.

Største risiko

En rekke internasjonale finansinstitusjoner har kommet med nye advarsler i august.

«Eiendomssektoren- og investeringer er den største makroøkonomiske risikoen for den kinesiske økonomien i andre halvår. Det er en naturlig reaksjon fra eiendomsutviklere å utsette salg og tomtekjøp i et svakt marked. Dette kan påvirke investeringsaktiviteten i fremtiden», skriver sjeføkonom for Kina hos JP Morgan Chase, Zhi Haibin, i en ny rapport.

Det er ikke bare private finansinstitusjoner og banker som er bekymret for eiendomsmarkedet i Kina. Det internasjonale pengefondet (IMF) kom med en uvanlig kraftig advarsel for kort tid siden.

- Et vev av sårbarheter eksister i en rekke nøkkelsektorer i den kinesiske økonomien. Det bør være mulig å gjennomføre en styrt korreksjon i eiendomsmarkedet. Hvis nye boligprosjekter faller med 30 prosent, og ikke 20 prosent i 2014, kan det økonomiske veksten bli redusert med 0,75 prosentpoeng, sa IMFs stedlige Kina-representant Tao Zhang på en pressekonferanse.

Dumper luksusleiligheter

Myndighetenes kamp mot korrupsjon har gjort at offentlige ansatte og medlemmer av kommunistpartiet har dumpet leiligheter i markedet. Salg av privat eiendom falt med 10,5 prosent i årets syv første måneder, ifølge offisielle statistikker.

Dette er som regel luksusleiligheter i prisklassen over 10 millioner kroner. En rekke offentlige ansatte er blitt arrestert og det er funnet bager med nøkler til leiligheter - de aller fleste ubebodde.

- Offentlige ansatte ønsker å selge eiendom raskt og de er villige til å gjøre det med en rabatt på fem til ti prosent mot sammenlignbare boliger, sier eiendomsmegler Zhang Yan hos Shanghai Centaline Property Consultants til Wall Street Journal.

Gevinsten fra eiendomssalg i Kina plasseres ofte i nye eiendomskjøp - i USA, Australia og Canada. Bay Area rundt San Francisco er særdeles populært.

Kinesiske investorer har bidratt til å sende eiendomsprisene kraftig opp i denne delen av California - rundt 23 prosent sammenlignet med for ett år siden ifølge Case-Shiller Home Price Index.

Overraskende vekst i Thailand

Den thailandske militærjuntaen har klart å stabilisere landets økonomi siden de kastet den folkevalgte regjeringen og overtok makten i mai. Den økonomiske aktiviteten tok seg opp mot slutten av andre kvartal og sørget for en økonomisk vekst på 0,4 prosent sammenlignet med i fjor.

I første kvartal svekket den økonomiske aktiviteten seg med nesten to prosent på grunn av gateprotester i Bangkok.

Det er økt forbruk i husholdningene som sørger for at aktiviteten øker. Eksporten er fortsatt svak. Reiselivssektoren, som står før nesten ti prosent av den økonomiske aktiviteten, har fortsatt problemer; i juli falt antall turister til Thailand med over 10 prosent

- Thailands økonomi har bedret seg i andre kvartal. Militærkuppet har hjulpet til å roe den politiske situasjonen og gitt økt tillit til økonomien. Den økonomiske veksten forventes å ta seg opp ytterligere i de kommende kvartalene, men det vil ta tid før økonomien får et solid fotfeste, sier Asia-økonom Krystal Tan hos Capital Economics.

Markedene

Det er foreløpig en retningsløs start på uken ved de asiatiske aksjemarkedene.

Den japanske spillprodusenten Nintendo har ny suksess i den amerikanske markedet med lanseringen av «Mario Kart 8»-spillet. Dette har sendt aksjekursen opp med nesten fire prosent i dag.

Amerikanske myndigheter har gitt klarsignal for at den kinesiske pc-produsenten Lenovo kan overta en serverdivisjon fra IBM for 2,3 milliarder dollar. Lenovo er blitt verdens største pc-produsent. Aksjekursen har steget med 3,3 prosent i dag.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15329,56 (0,07%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 24809,81 (-0,58%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2235,44 (0,39%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2055,71 (-0,37%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9140,88 (-0,72%)

India, BSE Sensex: 26106,35 (0,01%)

Thailand, SET Index: 1543,68 (-0,19%)

Singapore, Straits Times Index: 3303,89 (-0,33%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1862,68 (-0,25%)

Indonesia, Composite Index: 5160,9 (0,23%)

Filippinene, SE Composite: 7030,6 (0,31%)

Australia, All Ordinaries: 5566,4 (0,12%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - Listhaug er «hysterisk»

Slik finner nettkjempen drømmekandidatene

Stadig flere melder fra om skjulte formuer