Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill faller tungt på Oslo Børs etter at tallknuserne i Goldman Sachs anbefaler investorene å komme seg ut av aksjen.

Meglerhuset nedgraderer Seadrill til "conviction sell" fra en tidligere nøytral-anbefaling, melder TDN Finans.

Rigg-giganten er under hardt press i det utsiktene i riggmarkedet har forverret seg i kjølvannet av oljeprisfallet. Men det er ikke bare oppbremsningen i oljeinvesteringene som har bidratt til at omlag 60 milliarder kroner av verdiene har dunstet bort de siste månedene. Også nyggbyggingsjaget bidrar.

Massiv kontrahering av nye rigger møter nå plutselig et langt svakere etterspørselsbilde enn tidligere.

Fredag melder storkonkurrenten Transocean om skraping av ytterligere syv rigger, i tillegg til tidligere varslede fire enheter.  Selskapet påpeker også at det vurderer å pensjonere flere rigger.

Seadrill-aksjen er ned 9,7 prosent til 85,05 kroner. Det verdsetter selskapet til omkring 42 milliarder kroner.

Seismikkselskapet PGS rammes også av svakere oljepris. Lavere oljeinvesteringer betyr mindre letevirksomhet som igjen gir lavere etterspørsel etter informasjon om havbunnen fra selskapets database.

Goldman Sachs nedgraderer også PGS til salg, fra tidligere nøytral, ifølge TDN Finans.

Goldman Sachs ser ytterligere nedsiderisiko i PGS på grunn av høy gjeldsgrad i et marked med svekket etterspørsel. De venter kutt i utbytte og ser risiko for emisjon.

PGS melder fra sin kapitalmarkedsdag fredag om kutt i både utbytte, resultater og kostnader det kommende året. Toppsjef Jan Erik Reinhardsen skyver også på nybyggleveringer.

Selskapet kutter bruttoresultatet (ebitda) til 700 millioner dollar i 2014, og et bruttoresultat på 550-700 millioner dollar i 2015.

På forhånd ventet analytikerne en ebitda på 703 millioner dollar for 2015, ifølge TDN Finans.

PGS-aksjen er ned 3,9 prosent til 75,65 kroner. Sålangt i år har omkring 40 prosent av verdiene forduftet.

Også undervannsrørlegger Subsea 7 faller hardt. Aksjen er ned 5,2 prosent til 41,59 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,8 prosent til 569,14 poeng.

Les også:
Oljefunn for Det norske

Bankene må ikke holde tilbake mer  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.