Det meste av oljerelaterte aksjer stiger markant på Oslo Børs på første handelsdag etter en lang påskeferie, men ingen aksje er i nærheten av Seadrill som stiger nesten ti prosent. Seadrill-aksjen har de siste ukene handlet på svært lave nivåer, og vi må tilbake til rett etter finanskrisen for å finne lavere kurser.

Seadrill-aksjen har vært en gullgruve for shortinvestorene. Aksjen har falt fra nivåer rundt 250 kroner i fjor sommer til rett over 80 kroner nå. Seadrill har lenge vært en av de mest populære shortaksjene og hovedeier John Fredriksen har villig lånt ut aksjer til shorterne.

Men ulempen med shorting er at aksjene man låner må leveres tilbake på et eller annet tidspunkt, og disse aksjene må kjøpes i markedet. For shorterne passer det derfor veldig dårlig at oljeprisen steg over fem prosent på mandag etter at oljeselskapet Saudi Aramco over helgen hadde økt sine offisielle salgspriser til asiatiske for andre måned på rad. Nordea Markets tolker dette som et signal på sterkere etterspørsel fra det asiatiske markedet. Nå handler Brent-oljen til rett over 57 dollar per fat.

Den høyere oljeprisen og oppgangen på oljerelaterte aksjer gjør at det blir trangt i døren for alle Seadrill-shorterne som er på jakt etter Seadrill-aksjer for å få levert tilbake de lånte aksjene. Det oppstår en shortskvis og kursen stiger kraftig som vi opplever nå på formiddagen.

Forøvrig i riggmarkedet kjemper riggselskapene en desperat kamp for å få utsatt levering av rigger som er bestilt da riggselskapene fortsatt trodde på skyhøye oljepriser over 100 dollar fatet. Seadrill har allerede fått utsatt levering på en rekke rigger. Pareto melder at det amerikanske riggselskapet Atwood har fått utsatt levering av to rigger fra koreanske Daewoo. Riggene har fortsatt ingen beskjeftigelse og Atwood får utsette levering med inntil ett år.

Samtidig skrapes eldre rigger. Transocean meldte i forrige uke om skrapingen av to semirigger bygget i 1976. Ifølge Pareto har 32 flytende rigger nå blitt annonsert skrapet, hvorav 18 fra Transocean.

Les på DN.no i dag:  

Støre brukte polsk firma uten mesterbrev  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.