Det er fagbladet Maleren som i siste nummer forteller om en rekke direktører, finanstopper og altså Jonas Gahr Støre, som har fått villaene sine malt av Malermester.pl og gir det gode referanser. Innehaver Tomasz Kospin bruker anbefalingen fra Støre på nettsiden: «Jeg gir Kospin min anbefaling og håper andre vil ha samme glede av hans samvittighetsfulle arbeid som vi hadde.»

Problemet er at firmaet Støre brukte markedsfører seg som mesterbedrift uten å være det. I tillegg viser firmaets nettside mange bilder av maling av husvegger fra stige i stedet for fra heis eller lift. Det reagerer Arbeidstilsynet på.

– Arbeid i høyden, som vist på bildene, burde vært tilrettelagt med stillas eller lift. Det gjelder alle, sier Anne Sørum i Arbeidstilsynet til fagbladet Maleren.

Har lært

Siden Støre ble partileder er det nettopp forholdene i byggebransjen, viktigheten av fagbrev og seriøse aktører som har vært en av fanesakene til Ap-lederen.

Og overfor Maleren går han langt i å beklage det som skjedde for tre år siden:

– Jeg har tidligere brukt mesterbedrifter til malerarbeider hjemme. Da jeg skulle male huset utvendig sommeren 2012, ble jeg kontaktet av et firma som fremsto som seriøst og skikkelig, med gode referanser og arbeidet ble gjennomført etter avtale, sier han.

– Siden den gang har jeg lært mye om utviklingen i byggebransjen, og kanskje særlig i malerbransjen og privatmarkedet. Det har understreket viktigheten av at vi også som privatperson må være på vakt i forhold til de som utfører arbeid i dette markedet, sier Støre til Maleren. 

Nesten som Stang

Leder Lars Barg i Maler- byggtapetserermestrenes Landsforbund (MLF) refser Jonas Gahr Støre for å ha brukt Malermester.pl.

– Hvis det Maleren skriver, er riktig, er dette langt fra akseptabelt. Det er nesten som Stang-saken, sier Barg, og sikter til at Oslo-ordføreren fikk malt hytta uten å betale skatt.

– Det er helt utilgivelig at våre ledende politikere kan håndtere det på en så dum måte. Det er ikke rart at våre seriøse firmaer får problemer når ikke engang toppolitikerne klarer det, sier Lars Barg.

Innehaver Tomasz Kospin eier og driver firmaet Profesjo Tomasz Kospin. I Norge markedsfører det polske firmaet seg på nettadressen «malermester.pl». Overfor Maleren forklarer Kospin navnet med manglende kunnskap da nettstedet ble startet.

– Det er en gammel historie. Ingen fortalte meg for mange, mange år siden hvilke regler som gjelder for å bruke «malermester» i Norge, sier Kospin til Maleren.

Han viser til at firmaet som regel bruker lift eller heis, selv om bildene på nettsiden viser mange stiger.

– Det er mange bilder her som ikke er nye, og vi legger ut bilder for å vise kontrasten før og etter, med utstyret vårt utenfor. Jeg har eget stillas, men på de fleste høye prosjektene bruker vi lifter og høydearbeidsutstyr hvis det er nødvendig, sier han, og trekker frem seler, tau og hjelmer.

LES OGSÅ: Asia i dag: Amerikansk fiasko – gir fra seg makten til Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.