Oslo Børs snudde ned og endte lite endret mandag, samtidig som oljeprisene falt ytterligere.

Fallet i oljeprisen kom blant annet etter at flere viktige nøkkeltall ble sluppet i Kina mandag. Offisielle tall viste at Kinas BNP steg med 6,9 prosent på årsbasis i tredje kvartal, som var litt sterkere enn ventet, samtidig som industriproduksjonen i september kom inn litt svakere enn ventet men en oppgang på 5,7 prosent.

Oljeanalytiker Karl Fredrik Skorge i Norwegian Oil Trading minner i en oppdatering om at den normale BNP-veksten i Kina, som er verdens nest største oljekonsument, er 7,0 prosent, og argumenterer at negativ prisutvikling i dag derfor er berettiget.

Statoil endte ned 0,9 prosent til 140,70 kroner, omsatt for 433 millioner kroner.

Petroleum Geo-Services var blant de oljerelaterte aksjene som falt mest mandag. Citi har nedgradert PGS-aksjen til salgsanbefaling fra nøytral, og kuttet kursmålet til 26,50 kroner fra 36 kroner.

Citi-analytikernes hovedargument bak nedgraderingen, er at utsiktene for oljeselskapenes seismikkinvesteringer forverrer seg, som et resultat av at kontantstrømmene ventes å svekke seg ytterligere fremover.

Arctic Securities har et syn lignende Citis, og skriver i en oppdatering at de kutter ebitda-estimatene for PGS i perioden 2015-2017. Arctic-analytikerne venter både lavere rater og utnyttelse av skipene over de neste fire kvartalene.

PGS-aksjen falt 4,6 prosent til 34,10 kroner.

Nordic Semiconductor-aksjen snudde opp og steg 7,2 prosent mandag, etter et fall på 9,7 prosent fredag i kjølvannet av en svak kvartalsrapport, ifølge flere meglerhus.

Både Arctic Securities, Fondsfinans og SEB viser til at selskapet ikke møtte guidingen for Bluetooth Smart-salg i tredje kvartal, samt at selskapet ikke gjentar guiding om dobling av Bluetooth Smart-salget i 2015.

Gitt ordrebok på 30 millioner dollar inn i fjerde kvartal, kan Arctic Securities imidlertid forstå hvorfor forventingen til en dobling, som ville tilsi 125 millioner dollar i Bluetooth Smart-inntekter i 2015, er for aggressivt.

Arctic kutter derfor salgsestimatet for Bluetooth Smart til 114 millioner dollar, fra tidligere 125 millioner. Dette tilsier et salg på 35 millioner dollar i fjerde kvartal 2015.

Likevel mener Arctic-analytikerne at det langsiktige investeringscaset er intakt, og gjentar derfor kjøpsanbefaling. Kursmålet kuttes imidlertid til 62 fra 64 kroner pr aksje. Også Fondsfinans gjentar kjøpsanbefaling, men kutter kursmålet til 50 fra 55 kroner.

Ellers endte Norsk Hydro ned 0,6 prosent mandag. Selskapet meldte om en bindende avtale om å selge selskapets valseverk for aluminium i Cisterna di Latina i Italia til Rolling Mills International.

Citi estimerer at Norsk Hydro har solgt valseverket i Cisterna di Latina i Italia for 500-700 millioner kroner, fremgår det av en oppdatering mandag.

«Selskapet har indikert et tap på 40-50 millioner euro(360-450 millioner kroner) på salget. Sysselsatt kapital for valsevirksomheten var 10.994 millioner kroner pr andre kvartal 2015. Forutsatt en pro rata bokført verdi på 9,2 prosent for virksomhet en, impliserer det et salgsvederlag på 500-700 millioner kroner», skriver meglerhuset.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,02 prosent til 613,86 poeng, omsatt for 2,5 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer:

Kompisbank slår seg selv konkurs

Kongsberg Maritime: Samtlige bemanningskutt vil skje i Norge

Slik testes årets firmabil (vinneren avsløres på onsdag)

Norges viktigste firmabiltest
DNs firmabiltest er gjennomført for 21. gang, hvem blir årets vinner?
02:20
Publisert: