Telenor, Norwegian Air Shuttle og Statoil var blant aksjene som tynget Oslo Børs tirsdag.

Norwegian-aksjen falt 1,7 prosent etter å ha lagt frem trafikktallene for august som DNB Markets og Pareto Securities mener var nøytrale til litt negative.

Norwegian Air Shuttle hadde en vekst i passasjertrafikken (RPK) på 17 prosent i august 2016, sammenlignet med samme periode året før.

Totalt fraktet selskapet 2.871.922 passasjerer i måneden, tilsvarende en økning på 12 prosent fra samme periode året før, mens kabinfaktoren var 89,7 prosent (89,7).

Yielden i måneden var 0,46 kroner (0,47), mens inntektene per tilgjengelige setekilometer (rask) var 0,41 kroner (0,42).

Pareto Securities skriver i oppdateringen tirsdag at trafikktallene har en effekt på 0,8 kroner på meglerhusets resultat per aksje-estimat for 2016, og de venter å nedjustere sitt anslag for helåret med rundt tre prosent til 30 kroner.

Telenor-aksjen falt 0,9 prosent til 145,30 kroner. Exane har tatt opp dekning av Telenor med en underperform-anbefaling med et kursmål på 131 kroner.

Exane-analytikerne mener nordiske telekomoperatører trolig ikke vil levere høyere vekst i abonnements- og trafikkinntekter utover veksten til europeiske telekomselskaper generelt, ifølge Bloomberg News.

Meglerhuset ser høy konkurranse i telekomsektoren, der mobilsyklusen ventes å bli lenger.

Exane starter også dekning av Telia og Tele2 med underperform-anbefaling, mens TDC gis en outperform-anbefaling.

Europakommisjonen kunngjorde mandag et utkast for implementeringen av «roam-like-home»-reguleringen som får effekt i juni 2017. Analytiker Fredrik Thoresen i SEB mener utkastet var netto positivt for telekomoperatører siden det effektivt begrenser misbruk og kjøp av mobilabonnement utenfor kundenes hjemmemarked.

- Kunder av europeiske mobiloperatører vil ifølge utkastet kun nyte godt av regulerte «roam-like-home»-priser i inntil 90 dager i året og kun 30 dager sammenhengende. For Telenor, som først og fremst er eksponert til markeder i Europa med høyere mobildatapriser, tror vi også at dette vil begrense risiko for prispress på tvers av landegrensene, sier Thoresen til TDN Finans.

Brent 1. posisjon ble tirsdag ettermiddag handlet til 46,6 dollar prr fat, sammenlignet med 47,3 dollar ved stengetid på Oslo Børs mandag.

Nyhetene om at Saudi-Arabia og Russland vil samarbeide om å stabilisere oljemarkedet sendte oljeprisen opp nesten tre dollar fatet mandag, før prisen senere falt tilbake.

«Til sammen står disse to landene for mer enn en femtedel av oljeproduksjonen. Men samarbeidet hadde ennå ikke munnet ut i konkrete tiltak», skriver DNB Markets i en oppdatering tirsdag.

Meglerhuset viser til at Saudi-Arabia og Russland vil etablere en arbeidsgruppe for å utrede andre tiltak enn produksjonskutt for å redusere volatiliteten i markedene.

«Den saudiarabiske energiministeren Khalid Al-Falih sa riktig nok at produksjonsbegrensninger er et foretrukket virkemiddel, men det trenger ikke å bli tatt i bruk nå. Mangelen på konkrete tiltak bidro til at oljeprisen raskt falt tilbake et par dollar», skriver DNB Markets.

Nordea Markets overordnede syn på avtalen mellom de to landene er at den skuffet noe sammenlignet med forventningene på forhånd siden ingen spesifikke umiddelbare tiltak ble annonsert.

«Uansett, det er positivt at de vurderer tiltak og særlig vil en produksjonsfrys fra disse nasjonene være mer enn nok til å bidra til en vesentlig stabilisering av markedet», skriver meglerhuset.

 

Ellers steg Norwegian Property-aksjen 1,9 prosent til 11 kroner pr aksje etter at John Fredriksen-selskapet Geveran Trading mandag kjøpte 28,8 millioner aksjer i Norwegian Property til kurs på 10,80 kroner.

Kjøpet øker Geverans eierandel i Norwegian Property til 293,5 millioner aksjer, noe som utgjør 53,51 prosent av selskapets aksjekapital. Geveran opplyser videre at de vil legge inn et pliktig bud på resterende aksjer i Norwegian Property innen fire uker i henhold til verdipapirhandelloven.

DNB Markets fastholder sin kjøpsanbefaling på Norwegian Property tirsdag og høyner kursmålet på aksjen til 12 kroner fra tidligere 11 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,74 prosent til 622,41 poeng, omsatt for 1.904 millioner kroner.

Les også: Asia i dag: Forutså finanskrisen – advarer igjen

Den neste store megatrenden

Statoil øker eierskap på norsk sokkel

Følg markedet på DN Investor

Se DNtv:
Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.