Saken oppdateres.

Telenor og Norwegian er blant aksjene som stiger på en positiv Oslo Børs mandag morgen.

Positivt oppkjøp

NetComs morselskap TeliaSonera kjøper Tele2 Norge for 5,1 milliarder svenske kroner, melder selskapet mandag.

Transaksjonen verdsetter den norske enheten til en selskapsverdi (EV) på 5,1 milliarder svenske kroner. Tele2 får en gevinst på rundt to milliarder svenske kroner

Etter oppkjøpet øker TeliaSoneras norske markedsandel fra 23 til rundt 40 prosent, tilsvarende en kundemassse i Norge på 2,7 millioner kroner. Det er en halv million færre enn hovedkonkurrenten Telenor.

- Forskjellen er at markedslederen får sterkere konkurranse, sier administrerende direktør August Baumann i NetCom i en kommentar.

Telenor har inngått nettleieavtale med Tele2, men ønsker mandag ikke å kommentere om de vurderte Tele2s norske virksomhet som et eventuelt oppkjøpsmål.

Analytiker Espen Torgersen i Carnegie mener oppkjøpet er positivt for Telenor. 

- Nå får Telenor en stor konkurrent som er villig til å foreta betydelige investeringer og villig til å bygge landsdekkende nett. Dette er gode nyheter for Telenor, som lenge har vært i en situasjon der de har investert tungt uten å få tilbake så mye av dette, sier Torgersen til DN.

Dagens Næringsliv skriver mandag at Tele2s norske virksomhet har stått på spill. Selskapet har investert nesten tre milliarder kroner til mobilnett som dekker 75 prosent av befolkningen, men mangler foreløpig viktige frekvenser og har derfor stoppet utbyggingen.

Mandag morgen stiger Telenor med 2,28 prosent til 143,50 kroner per aksje.

Følg utviklingen her.

Norwegian økte trafikken

Norwegian Air Shuttle hadde en økning i passasjertrafikken (RPK) på 45 prosent i juni 2014 sammenlignet med samme periode året før.

Totalt fraktet selskapet 2,30 millioner passasjerer i måneden, tilsvarende en oppgang på 21 prosent fra samme periode året før, mens kabinfaktoren var 82,5 prosent.

- Det er gledelig at vi fortsetter å fylle flyene selv med kraftig kapasitetsvekst. Også på norsk innenriks fylles flyene godt. Samtidig fortsetter vi å tiltrekke oss nye kunder utenfor Skandinavia, hvilket er helt i tråd med vår internasjonale strategi, sier konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian i en kommentar.

I juni fikk Norwegian levert en fabrikkny Boeing 737-800 og en ny 787 Dreamliner. Selskapet får levert totalt 14 Boeing 737-800 og fire 787 Dreamlinere i løpet av 2014.

Aksjen stiger 3,26 prosent til  221,60 kroner per aksje mandag morgen.

Følg utviklingen her.

Fall i Asia

Brent 1. posisjon ligger på 110,66 dollar per fat mandag morgen, litt opp fra forrige handledag. Da Oslo Børs stengte fredag, lå prisen på rundt 110,74 dollar.

Oslo Børs faller etter bredt, men moderat børsfall i Asia. De europeiske børsene endte ned på fredag, mens de amerikanske børsene var stengt på grunn av uavhengighetsdagen.

Mandag morgen er hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,20 prosent til 629,38 poeng.

Følg utviklingen her.

Les også:
Netcom kjøper Tele2 Norge
Dette er verdens rikeste land
Asia i dag: «Veldig, veldig billige aksjer» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.