Oslo Børs endte svakt opp mandag. TGS-Nopec falt markert etter resultatvarsel, mens Frontline var blant aksjene som steg mest.

Resultatvarsel

TGS meldte mandag morgen at de nå ser en omsetning på 630 millioner dollar i 2015, mot tidligere 750 millioner grunnet svak etterspørsel i markedet og skuffende salg. Analytikere mener TGS's resultatvarsel er overraskende negativt og flere frykter det kan komme varsler fra andre seismikkselskaper.

- Markedet er enda verre enn det vi trodde. Vi trodde at TGS faktisk skulle levere et bra kvartal, med «spillover»-effekt fra fjerde kvartal og lanseringen av den 23. konsesjonsrunden på norsk sokkel, sier han til TDN Finans.

- Det er åpenbart at late-sales jevnt over har vært vesentlig lavere enn vi trodde. Guidingen er ekstremt svak, tilføyer han.

TGS bekreftet overfor TDN Finans av investeringsguidingen på 420 millioner dollar for helåret holdes uendret, som ifølge Lande impliserer at et ventet fall i late-sales på om lag 40 prosent i år og et resultat pr aksje på mellom 1,35 og 1,50 dollar, sammenlignet med seneste konsensus fra SME Direkt på 1,72 dollar.

Når det angår hva TGS-varselet betyr for markedet, er Lande klar om at han nå frykter lignende meldinger fra andre selskaper.

-Åpenbart frykter vi jo både CGG, Petroleum Geo-Services og WesternGeco. Jeg tror TGS vil sette standarden for salget for førstekvartal, sier Platou-analytikeren.

Les børskommentaren: Tyngdekraften gjaldt for TGS også, gitt

Negativt for alle

Dette synet støttes også av DNB Markets, som i en oppdatering skriver at resultatvarselet fra TGS sammen med varsel fra Spectrum før helgen må sees på som negativt for alle seismikkaktører.

Lande i Platou fremhever videre TGS' kunngjorte kutt i arbeidsstokken på ti prosent.

-Det virker ikke som TGS tror dette er kortsiktige, men en vedvarende svakhet i letebudsjettene som typisk kan fortsette gjennom året, sier han.

-De ser ikke førstekvartalssalget isolert sett, men tar ned årsguidingen i samtidig. Det betyr at de selv mener at de har hatt en for høy fart på den guidingen de ga for to måneder siden. Dette var for øvrig allerede den største guidingnedjusteringen i selskapets historie, tilføyer analytikeren.

At kun en liten del av kuttet i omsetningsguiding er tatt i første kvartal, viser at TGS venter en mer langvarig nedgangstid, mener også DNB. Meglerhuset venter at investeringer, skatt og andre kostnader vil bli på over 600 millioner dollar i 2015.

«Ser man bort fra arbeidskapitalbevegelser i første kvartal 2015, ser vi nær null fri kontantstrøm i 2015», heter det i DNB-oppdateringen.

Arctic Securities skriver på sin side at meglerhuset tidligere har argumentert med at historisk korrelasjon mellom oljeprisen og salg fra biblioteket indikerte at årets anslag var for høyt.

Arctic-analytikerne påpeker også at når de justerer estimatene i tråd med ny guiding, tilsier dette, forutsatt at oljeprisen vil holde seg på dagens nivå gjennom året, potensielt ytterligere nedside til den nye guidingen.

«Vi vil antakelig nedjustere våre 2015 og 2016 ebit-estimater med henholdsvis rundt 23 og 18 prosent», heter det i en oppdatering, hvor det også fremheves at kontantbeholdningen ventes å gå under null i andre kvartal 2016.

«Dette vil være i sterk kontrast til TGS' policy om å holde 200-250 millioner dollar kontanter i balansen ved årsskiftet», skriver Arctic.

Meglerhuset venter derfor at dagens resultatvarsel vil føre til spekulasjoner om enten utbyttets bærekraft og/eller TGS' vekstpotensial fremover.

«Nå som investorer begynner å stille spørsmål ved bærekraften til utbyttet forventer vi at TGS vil fortsette dagens nedgang», konkluderer Arctic-analytikerne.

TGS endte ned 12,4 prosent til 172,50 kroner, og ble mest omsatt på Oslo Børs for 514 millioner kroner.

Høyere tankrater

Frontline aksjen var blant aksjene som steg mest mandag med en oppgang på 18,2 prosent.

En analytiker sier til TDN finans at tankratene har steget markert over helgen, og at oppgangen trolig skyldes dette.

RS Platou Markets skrev i forrige uke at råoljeimporten fra AG til USA var inne i sin tredje uke over 1,5 millioner fat pr dag, noe som er nær normale nivåer fra før oljeprisfallet i fjor sommer.

Dette gjør at den negative innvirkningen på markedet fra lavt bidrag av tonn-mil til USA avtar. Det bidrar til å forklare tilstramming i ratene, skriver RS Platou.

Skipsmeglerselskapet P.F. Bassøe beskrev fredag markedet som strammere for alle VLCC-ruter, bortsett fra Nordsjøen til Singapore hvor ratene fremdeles er stabile.

Mandag skriver imidlertid skipsmeglerne at markedet er stabilt til strammere for de samme rutene.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,09 prosent til 656,92 poeng, omsatt for 4,4 milliarder kroner.

Les også:

Dollar-rallyet: - Verden blir delt inn i vinnere og tapere  

Oljeselskap kutter 35 fast ansatte

- 2015 vil bli vanskelig, 2016 kan bli enda mer krevende  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.