Oslo Børs falt litt mindre enn de fleste aksjebørsene i Europa tirsdag. Statoil var blant aksjene som steg på Oslo Børs.

Statoil fremholdes i en oppdatering av Citi tirsdag som en av meglerhusets foretrukne aksjer i sektoren. Citi-analytikerne liker at Statoil tidlig tok tak i kostnadsutfordringene med å igangsatte tiltak, og mener det norske selskapet har potensial til å kutte kostnadene ytterligere fremover.

Statoil-aksjen sluttet opp 0,65 prosent til 154,50 kroner, omsatt for 671 millioner kroner.

Marinal oppgang for TGS

TGS steg svakt tirsdag etter å ha sluttet ned 12,4 prosent mandag da selskapet varslet markedet om lavere inntekter enn ventet i første kvartal og kuttet omsetningsguidingen for 2015.

DNB Markets fremholder i en oppdatering at utsiktene i seismikkmarkedet er svært utfordrende og uten tegn til bedring. Meglerhuset kutter derfor sine ebit-estimater for 2015-17 med 23-25 prosent. Salgsanbefaling gjentas, mens kursmålet kuttes med fem kroner til 125 kroner aksjen.

Videre fremhever DNB at TGS sitt late sales i første kvartal kun utgjør 16 prosent av den oppdaterte helårsguidingen, og at salget dermed må hente seg inn vesentlig i resten av året. Som følge av dette, ser DNB nedsiderisiko for den oppdaterte guidingen.

Samlet sett er analytikerne i Pareto Securities og Handelsbanken Capital Markets stort sett enige med DNB Markets. Pareto kutter kursmålet på TGS-aksjen til 140 fra 160 kroner og nedgraderer til salg, mens Handelsbanken kutter kursmålet til 160 fra 175 kroner og gjentar redusér.

JP Morgan tror TGS-Nopecs resultatvarsel mandag bare var starten av en trend i 2015, som vil inkludere Petroleum Geo-Services (PGS) og CGG. De venter at både PGS og CGG vil bryte lånebetingelser i 2015.

JP Morgan-analytikerne er nå blitt mer negative på late sales-utsiktene til bransjen, som følge av TGS-varselet i går, og har revidert estimatene sine for seismikkselskapene.

Basert på dette venter JP Morgan at både PGS og CGG vil komme i brudd med sine lånebetingelser innen utgangen av 2015. Meglerhuset tror også PGS vil kutte utbyttet sitt frem til markedet henter seg inn igjen, tidligst i 2017, og fremhever høy risiko for TGS' utbytte i 2015.

JP Morgan-analytikerne nevner ellers at de ser behov for skraping av ytterligere 4-5 skip for å få markedet tilbake i balanse. Inntil dette skjer vil det tynge på ratene og flåteutnyttelsen.

JP Morgan gjentar «underweight»-anbefaling på PGS og CGG, samt sektorrelativ nøytralanbefaling på TGS.

TGS-Nopec steg 0,17 prosent til 172,80 kroner pr aksje, omsatt for 197 millioner kroner.

Jekker opp Yara

Credit Suisse oppjusterer tirsdag kursmålet på Yara International fra 410 til 420 kroner og beholder nøytral-anbefaling.

Meglerhuset viser til kjøperne i liten grad har handlet gjødsel til vårsesongen på den nordlige halvkule i første kvartal.

De skriver samtidig at bøndenes lønnsomhet har bedret seg i Europa, noe som er positivt for etterspørselen av Yaras produkter i denne regionen.

Credit Suisse anslår videre at fordelen ved lavere gasskostnader er rundt 1,3 milliarder kroner i første kvartal. De svake urea-prisene trekkes frem som negative, men til gjengjeld drar Yara fordeler av den svake kronen mot dollaren.

Yara-aksjen falt 1,9 prosent til 434,50 kroner, omsatt for 335 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,09 prosent til 656,32 poeng, omsatt for 4,0 milliarder kroner.

Les også:

Advarer mot nye «flashkrasj»

Sjeføkonom: - En 20-åring som skal ha seg en sportsbil, kan juble

Børsen tar en pust i bakken  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.