Det amerikanske børsmarkedet lå lenge an til å få et pusterom fredag drevet av sterke jobbtall og børsoppgang i Kina. Det holdt likevel ikke til mål, der samtlige nøkkelindekser sluttet ned, tynget av en oljepris som faller stadig lavere.

Med en nedgang på over én prosent, har over seks prosent av verdiene på New York-børsen forsvunnet den første børsuken i året.

Oljeprisen faller for femte dag på rad. Nordsjøolje brent var børsslutt ned til 33,4 dollar fatet, mens amerikansk lettolje WTI var ned til 33 dollar fatet, en nedgang på over ti prosent den siste uken.

- Jeg tror det er en underliggende nervøsitet for at vi kommer til å se ytterligere turbulens fra Kina. Utviklingen for resultatavhengige amerikanske aksjer er avhengig av tillit til at veksten holde seg, og at USA kommer til å bli relativt upåvirket, sier aksjestrateg David Lefkowitz i UBS Wealth Management til CNBC.com.

Andre er tydelig på at det svake oljemarkedet er det som tynger mest.

- Du vil ikke at noen viktige ressurser skal bevege seg lavere, sier aksjestrateg Quincy Krosby i Prudential  Financial til CNBC.

Les også: Soros advarer om global krise

Antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren i USA steg med hele 292.000 i desember.

På forhånd var det ventet en oppgang på 200.000. Arbeidsledighetsraten var 5,0 prosent, uendret fra november, ifølge TDN Finans. Den sterke jobbveksten øker forventningen om at Fed vil heve rentene ytterligere i 2106.

Den svake utviklingen i lønnsveksten gir imidlertid grunn til bekymring. Lønnsutviklingen stod på stedet hvil i desember, mens en vekst på 0,2 prosent var ventet, ifølge TDN Finans.

Det kommer to ytterligere arbeidsmarkedsrapporter samt andre makrotall før det neste Fed-møtet i mars.

Sentralbanken i Kina opplyser fredag å ville fortsette å utøve en varsom pengepolitikk i 2016, ifølge Bloomberg.

Videre vil sentralbanken opprettholde tilstrekkelig likviditet i banksystemet, og holde yuan-raten stabil.

Sentralbanken vil ytterligere promotere yuan internasjonalt i 2016, heter det i en melding, ifølge TDN Finans.

Børene i Shanghai og Shenzen var opp henholdsvis 2 og 1 prosent fredag, etter at handelen ble suspendert etter nok et fall på mer enn syv prosent torsdag.

Amerikanske nøkkelindekser ved børsslutt klokken 22.00:
- Dow Jones Industrial Average 16343,03 -1,04%

- NASDAQ Composite 4643,63 -0,98%

- S&P 500 1921,78 -1,10%
 

Les også: Selskapet innrømmet innsidejuks: Wall Street-legende blir kun utestengt i to år

Solid jobbvekst i USA

Eksportør: Aldri noen sinne hørt om tilsvarende nivåer

Dette tjener Apple-sjefene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Verdensøkonomien på 30 sekunder
Verdensøkonomien på 30 sekunder
Aksjemarkedet i Kina er i hovedsak et spille Casino, sier sjefsøkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen.
00:31
Publisert: