Oslo Børs sluttet ned fredag, og børsen utviklet seg dermed svakere enn de fleste europeiske børsene. Yara International var blant aksjene som steg.

Torsdag kveld ble det kjent at Potash Corporation of Saskatchewan vurderer et oppkjøp av den tyske konkurrenten K+S. Budet, hvis det kommer, skal ifølge flere medier være over 40 euro per aksje, mens K+S-aksjen sluttet på 29,05 euro torsdag. Bloomberg News skriver at K+S trolig vil avslå et slikt bud, og viser til folk med kjennskap til saken.

K+S-aksjen var fredag ettermiddag opp 31 prosent. Potash Corp. endte opp 4,8 prosent torsdag, men aksjekursen falt litt tilbake fredag.

Analytiker Jon D. Gjertsen i Pareto Securities mener at en transaksjon mellom Potash Corp. og K+S vil konsolidere kaliummarkedet og mest trolig øke prisdisiplinen i bransjen.

Gjertsen viser til at oppkjøps- og fusjonsaktivitet er positiv for verdsettelsen av gjødselsektoren, men understreker samtidig at Yara er kjøper av kalium til selskapets fullgjødselprodukter, og som sådan mener han at en konsolidering av kaliummarkedet samlet sett sannsynligvis vil være netto negativt for Yara.

Credit Suisse venter også at et sammenslått Potash Corp./K+S vil forsøke å balansere markedet i nær fremtid, med en samlet andel på 20-25 prosent av det globale kaliumtilbudet. Samtidig vil også selskapet ha mulighet over tid til å forfølge en «volum over verdi»-strategi for å maksimere «netback» og kontantstrøm, ifølge meglerhuset.

Yara-aksjen endte opp 2,6 prosent til 421,70 kroner, omsatt på Oslo Børs for 616 millioner kroner.

Oppmerksomheten til aktørene i markedet var også fredag rettet mot Hellas og gjeldsforhandlingene med kreditorene etter at torsdagens eurogruppe-møte ikke ga noe resultat. Finansministrene i eurosonen skal imidlertid møtes igjen lørdag for nye Hellas-samtaler.

Avance Gas, BW LPG og Aurora LPG var blant aksjene som steg fredag.

DNB Markets oppgraderte fredag Avance Gas, BW LPG og Aurora LPG til kjøp fra selg ettersom eksporten av LPG fra USA til Asia viser seg å være høyere enn tidligere ventet.

Meglerhuset har løftet rateforventningene for 2016 og 2017. DNB Markets har et kursmål på 182 kroner for Avance Gas, 87 kroner for BW LPG og 103 kroner for Aurora LPG.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 0,15 prosent til 642,60 poeng, omsatt for 3,3 milliarder kroner.

Les også:
Går fra Fredriksen til Selvaag
Én mistenkt gjerningsmann pågrepet i Tunisia
Avis: - Hellas tilbudt en tredje redningspakke (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.