Albert Collett er selve drømmekunden for meglerstanden og skyfler aksjer ut og inn av sine porteføljer.

Denne uken prøver han seg nok en gang på gjødselaksjen Yara. Collett har prøvd seg på Yara to ganger før i år, og begge ganger endte med negativ avkastning. I februar gikk han inn i gjødselaksjen på kurs 430 kroner etter at aksjen hadde steget over 30 prosent så langt i 2015. Dessverre gikk aksjen nesten umiddelbart inn i en kraftig korreksjon. Collett luktet lunta og kom seg ut av aksjen allerede uken etter med en negativ avkastning på to prosent.

Dette er nøkkelen til all god forvaltning, man må ikke forelske seg i aksjen eller investeringshypotesen, men komme seg ut raskt når man skjønner man har tatt feil. Å erkjenne at man har tatt feil kan kanskje være det vanskeligste.

18. mai hadde Yara-aksjen falt under 400 kroner, Collett hadde kommet over bommen fra i februar og gikk på ny inn Yara. Dessverre ble det ikke treff denne gangen heller, og Collett trakk seg ut 1. juni med en negativ avkastning på en prosent.

Nå prøver han seg for tredje gang:

«Yara har hatt gradvis økende nitratpriser frem mot neste gjødselsesong som vil være positivt for inntjeningen. Selskapet hjelpes fremdeles av en svak krone og vedvarende lave europeiske gasspriser,» sier Collett til DN.

Han mener aksjen nå er billig, sammenlignet både med konkurrenter og sitt historiske gjennomsnitt.

«På sikt understøttes inntjeningen av nye prosjekter og kapasitetsekspansjoner, som gradvis kan øke inntjeningen per aksje med fem til ti kroner,» sier Collett.

Yara-aksjen er nå opp med 20 prosent så langt i år og har sammen med andre tungvektere som DNB, Telenor og Statoil skapt betydelige aksjonærverdier i år.

Collett er ikke alene om å anbefale Yara. Mandag oppgraderte Bank of America aksjen fra nøytral til kjøp.

Men det er også skeptikere. DNB Markets tok i mai opp dekning av aksjen med en salgsanbefaling og kursmål 350 kroner, ned 13 prosent fra dagens kurs.

«Etter vårt syn vil 2015 utgjøre inntjeningstoppen i denne syklusen (..). Vi venter at en årlig kapasitetsvekst innen ureamarkedet på 5,5 prosent i kombinasjon med en tilsvarende etterspørselsvekst på rundt to prosent vil legge press på prisene, og at disse gjennom perioden 2015–2017 vil bevege seg ned mot kontantkostnaden for marginale kinesiske produsenter på USD 260–270 pr tonn,» skrev DNB Markets.

Les også: Yara fortsetter oppturen

Se DNtv: Norges største pappvintest

Norges største pappvintest
DNs vinjournalister har testet 263 pappviner fra Vinmonopolet. Her forteller de om sine favoritter.
02:51
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.