Analytiker Geir Kristiansen i Fondsfinans viser til at DNB-kursen onsdag ble trukket opp av oppgang for europeiske bankaksjer.

- Europeiske banker er sterke i dag; trukket opp av fusjonsrykter mellom Deutsche Bank og Commerzbank og mer optimisme rundt økonomisk vekst i Europa og USA, sier Kristiansen til TDN Finans.

Konsernsjef John Cryan i Deutsche Bank avviser imidlertid rapportene om at hans bank vurderer fusjoner, ifølge Financial Times.

Kristiansen peker i tillegg på en artikkel i Finansavisen, som skriver at utenlandske meglerhus topper salgsstatistikken i DNB. Dette mener konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, skyldes mangel på kunnskap om tilstanden i norsk økonomi, skriver avisen.

Forventning om renteøkning

Oppgangen i Storebrand-aksjen kommer som følge av forventing om økte renter internasjonalt og mindre sannsynlighet for rentekutt i Norge, ifølge Fondsfinans-analytikeren.

Han viser i tillegg til forslaget om å velge Jan Christian Opsahl inn i Storebrand-styret.

Onsdag morgen ble det kjent at valgkomiteen i Storebrand har besluttet å innstille Jan Christian Opsahl som nytt styremedlem i selskapet etter at ti aksjonærer i selskapet, som samlet eier/kontrollerer nesten 12 prosent av aksjene, har bedt valgkomiteen å vurdere ham.

Frontline falt

Frontline-aksjen falt 7,4 prosent onsdag etter å ha lagt frem tall for andre kvartal 2016, som var tynget av nedskrivninger.

Samtidig reduserte selskapet utbytteutbetaling og varslet at ratenivået i andre halvår av 2016 vil bli betydelig svakere enn første halvår.

DNB Markets mener Frontline har hatt en sterk kommersiell utvikling hittil i år, inkludert så langt i tredje kvartal. Meglerhuset mener at lavere skipsverdier og finansiell fleksibilitet til å kunne utnytte potensielle muligheter kan forklare at Frontline-utbytte har vært lavere enn ventet i to kvartaler på rad.

Frontline kunngjorde et utbytte på 0,20 dollar pr aksje for andre kvartal, mot konsensusestimatet på 0,26 dollar pr aksje.

Clarksons Platou Securities viser også til at Frontline holder tilbake kapital for å kunne sikre investeringsmuligheter.

Frontline-sjef Robert Hvide Macleod fortalte Clarksons Platou onsdag at selskapet for øyeblikket er avventende ettersom de mener VLCC-skipsverdier kan komme til å falle ytterligere 1-2 millioner dollar, skriver analytiker Frode Mørkedal i Clarksons Platou i oppdateringen.

Clarksons Platou beholder sin kjøpsanbefaling på Frontline ettersom de ser et attraktivt forhold mellom risiko og avkastning, der nedsiden er beskyttet av lav kontantmessig break-even-nivå og støtte fra selskapets hovedaksjonær.

Liten betydning for Yara

Analytikerne er samstemte i at den mulige fusjonen mellom Potash Corp. of Saskatschewan og Agrium vil ha liten betydning for Yara International.

De er imidlertid litt mer uenige på i hvilken grad Yara International også kan tenke seg å delta i store oppkjøp eller fusjoner.

Selv om begge selskapene også produserer nitrogengjødsel, i likhet med Yara, tror analytiker Kenneth Sivertsen i SEB det først og frem er effektivisering knyttet til produksjonen av kali som ligger bak fusjonssamtalene. I motsetning til Yara, er Agrium og Potash begge store produsenter av kali.

- I utgangspunktet er jeg usikker hvor mye det vil ha å si for nitrogenmarkedet. Det er også innen kali det er størst behov for konsolidering, siden det har veldig dårlig lønnsomhet. Alt i alt gjør ikke dette til at vi endrer vårt syn på Yara-aksjen, sier Sivertsen til TDN Finans.

Yara International-aksjen sluttet ned 0,5 prosent til 295,80 kroner pr aksje, omsatt for 181 millioner kroner på Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,51 prosent til 618,93 poeng, omsatt for 2.852 millioner kroner.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Anbefalt av DNtv:

Krangler om junkfood og klima på oljemessen i Stavanger
Fornybarinvestor Jens Ulltveit-Moe og oljegründer Erik Haugane krangler om om alt fra hamburgere til den siste oljen.
02:30
Publisert:

Denne idretten ble «født» en fuktig kveld i Sverige, og vokser raskt i Norge
Pontus Flingdal viser deg hva du trenger av utstyr.
01:58
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.