Saken er oppdatert.

Kjøpet omfatter en betydelig del av oljefunnet Carcará, et av de største funnene i verden de siste årene, skriver Statoil i en pressemelding fedag morgen.

Statoil skriver at Carcará, som ble funnet i 2012, er et funn i verdensklasse med olje av høy kvalitet.

Satser over 20 milliarder

De utvinnbare volumene i BM-S-8-lisensen som Statoil nå får en stor eierandel i, er av selskapet anslått til mellom 700 og 1.300 millioner fat oljeekvivalenter.  

Samlet kjøpesum er 2,5 milliarder dollar, tilsvarende cirka 21,4 millliarder kroner. Halvparten vil bli betalt ved sluttføring av transaksjonen, mens resten ifølge avtalen vil bli betalt når bestemte milepæler er nådd.

- Brasil har vært et  satsingsområde for norsk olje- og gassindustri, herunder Statoil, over flere år. Dette er en spennende avtale som gir Statoil muligheter til økt produksjon og inntekter på lengre sikt, sier olje- og energiminister Tord Lien (FrP) i en uttalelse fredag morgen om den nye avtalen.

- Stor dag

Statoil har fulgt med på oljefunnet Carcará i Brasil siden 2012 og mener det er strategisk smart å kjøpe seg inn mens oljeprisen er lav, skriver NTB.

- Det er en stor dag for oss, sier konserndirektør for leting Tim Dodson i Statoil til nyhetstjenesten.

Tidligere denne uken la selskapet frem et resultat for årets andre kvartal som var enda dårligere enn ventet.

- Strategisk passer kjøpet bra. Vi har stor tro på Brasil og den finansielle styrken som skal til for å kjøpe motsyklisk, mens oljeprisen er nede, sier Dodson til nyhetstjenesten.

Ifjor ble det kjent at Statoil hadde hyret inn eksterne eksperter for å sjekke om selskapet kan være involvert i korrupsjonsskandalen rundt det statlige oljeselskapet Petrobas i Brasil. I gjennomgangen fant de ingen indikasjoner på at Statoil var involvert i saken, skriver NTB. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Det er alt for mye olje i markedet, det er en ufattelig mengde
 
- I denne perioden ser jeg bare stor usikkerhet  

Ser på 5000 Nordsjøansatte dnPlus  (DN+)