Brasils første kvinnelige president tapte med stemmene 61 mot 20, noe som betød at hun umiddelbart ble fratatt embetet.

Opposisjonen trengte 54 av stemmene for å få Rousseff fjernet.

Resultatet ble møtt av jubel og skuffelse. De som stemte for begynte å synge nasjonalsangen og vifte med brasilianske flagg, mens Rousseff-tilhengere ble stående med steinansikter.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters anker den avsatte presidenten senatets beslutning til høyesterett.

I en annen avstemning slapp Rousseff et forbud mot å inneha et offentlig embete de neste åtte årene.

Stilt for riksrett

Rousseff ble i mai suspendert fra sitt verv i 180 dager etter at et flertall av senatorene i nasjonalforsamlingens overhus gikk inn for å stille henne for riksrett.

Rousseff er tiltalt for å ha trikset med statsbudsjettene i forkant av valget i 2014. Hun skal ha tatt opp uautoriserte lån fra statlige banker for å få underskuddet til å se mindre ut. Rousseff har hele tiden nektet skyld i saken.

I tillegg kryper den omfattende korrupsjonssaken i det statlige oljeselskapet Petrobras stadig nærmere. Flere av hennes politiske allierte er under etterforskning for korrupsjon i saken, og hun er selv under mistanke ettersom hun satt som styreleder i selskapet i flere år.

– Jeg vet at jeg kommer til å bli dømt, men samvittigheten min er ren. Jeg har ikke begått lovbruddene jeg er anklaget for, sa Rousseff under sin siste forsvarstale i riksrettssaken mandag.

Selve riksrettssaken ledes av lederen for brasiliansk høyesterett, Ricardo Lewandowski.

Overtar vervet

Tidligere visepresident – nå fungerende president – Michel Temer – vil overta presidentvervet ut valgperioden, som varer til 2018. Hans ankomst ender 13 år med arbeiderpartistyre.

Temers kritikere protesterer mot at han ikke er stemt fram som president. Han sliter med lav oppslutning, korrupsjonsskandaler og man er bekymret for hans legitimitet.

Som midlertidig president har han allerede lansert konservative reformer, og har skrotet enkelte departementer og dannet en regjering utelukkende av hvite menn.

75-åringen har lansert planer om å sette lokk på offentlige utgifter, særlig pensjon. Han har også sagt at han ikke vil nøle med å øke skattene om nødvendig.

Temer har samtidig hatt en tøff start på sin presidentkarriere. Kun uker etter at Dilma Rousseff ble stilt for riksrett, har to av ministrene Temer selv utnevnte måttet gå på kort tid. Årsaken er anklager om korrupsjon og skittent spill.

Intriger

Politiske feider og intriger – med en nærmest endeløs rekke av angrep og motangrep – har ridd Brasil som en mare i flere måneder.

Landet hadde inntil for få år siden en av verdens raskest voksende økonomier, men er nå inne i sin verste nedgangstid på flere tiår. Rundt elleve millioner brasilianere er uten jobb.

Rousseffs arbeiderparti er blitt stadig mer upopulært, noe som både skyldes misnøye med håndteringen av den økonomiske situasjonen og forbindelser til en korrupsjonsskandale der det statlige oljeselskapet Petrobras er innblandet.

Rousseff satt i Petrobras-styret fra 2003 til 2010, men benekter å ha kjennskap til omfattende korrupsjon som skal ha pågått i selskapet i denne perioden. Hun ble valgt til president i 2010 og ble gjenvalgt med knapp margin fire år senere.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: