- I år ligger det an til en boligprisvekst på hele 7,8 prosent, bare marginalt ned fra 9 prosent i fjor. Vår boligmodell indikerer at boligprisveksten vil avta i årene fremover. Vi venter en vekst på 7,5 prosent neste år, og deretter gradvis lavere vekst, ifølge seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Idag legger meglerhuset frem prognoserapporten «Økonomiske utsikter».

I 2015 venter meglerhuset er et fall i boligprisene på 0,5 prosent.

- Gjelden øker raskere enn inntektene
Ifølge Norges Banks utlånsundersøkelse har retningslinjene ført til at bankene har strammet inn sin utlånspraksis mot husholdningene.  

Dette ser ikke DNB Markets i den månedlige kredittstatistikken så langt.

- Fortsatt øker gjelden raskere enn inntektene, i juni med en årsvekst på 7,1 prosent. En fortsatt høy gjeldsvekst speiler en fortsatt høy boligprisvekst, poengterer Haugland.





- Oppdemmet boligbehov
Haugland peker på flere årsaker til den høye boligetterspørselen og boligprisveksten de siste årene:

* fortsatt lave renter

* lav ledighet

* sterk inntektsvekst.

* oppdemmet boligbehov etter mange år med svært høy befolkningsvekst.

Mellom 2007 og 2011 har den norske befolkningen vokst med nesten 60 000 i året. To tredjedeler av dette skyldes innvandring.

- Med dystre jobbutsikter i Europa tror vi at arbeidsinnvandringen vil holde seg høy de neste årene. Det vil legge videre press på boligprisene, og særlig i de områdene der befolkningsøkningen er størst, som i Oslo og på Sørvestlandet, ifølge Haugland.

Les flere saker fra rapporten:
- Spår at oljefesten snart er over
- Faren er fortsatt ubehagelig høy

Holder igjen boligbyggingen
I vår har boligbyggingen økt markert. Den årlige veksttakten ligger nå på rundt 30 000 boliger.

Selv om DNB Markets mener at boliginvesteringene vil ta videre seg opp de neste årene, venter meglerhuset at tregheter i reguleringsprosessen, høye byggekostnader og utfordringer med å få tak i finansiering vil legge en demper på veksten.

Les mer om eiendom:
Tror boligprisene skal opp, opp, opp
- Det har faktisk blitt billigere å leie

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.