DnB Nor fikk et resultat før skatt 2,8 milliarder kroner på kroner i tredje kvartal, mot 3,6 milliarder kroner i tilsvarende kvartal ifjor.

Resultatet er langt bedre enn ventet. På forhånd var det ventet et resultat før skatt på 1,6 milliarder kroner ifølge estimater som SME Direkt har hentet inn for TDN Finans.

- Resultatet reflekterer at DnB Nor har en styrket inntjening i fortsatt usikre markeder. Det er en underliggende positiv utvikling, sier konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor i en pressemelding torsdag morgen.

Han peker på at utviklingen er spesielt god i privat- og småbedriftsmarkedet i Norge og i forsikringsselskapet Vital.

- Kostnadsprogrammet gir positive effekter, og nedskrivninger på utlån er innenfor tidligere estimater. Når vi i tillegg styrker kjernekapitalen gjennom en fortrinnsrettsemisjon på 14 milliarder kroner senere i år, vil vi være godt posisjonert for fremtidig vekst, sier Bjerke.

Lavere utlånstap
I forbindelse med andrekvartalsrapporten opprettholdt DnB Nor sitt anslag for samlede nedskrivninger i 2009 på 8-10 milliarder kroner. For 2010 venter banken nedskrivninger på 10-12 milliarder kroner, mot konsensus på 11,5 milliarder kroner.

I dag melder selskapet at totale tap ble på 2,3 milliarder kroner i årets tredje kvartal, en liten nedgang fra andre kvartal i år. I tilsvarende ifjor var tapene på 725 millioner kroner.

På forhånd var det ventet tap på 2,6 milliarder kroner.

Flere eksperter har tidligere pekt på usikkerheten rundt tapsutviklingen i DnB Nors deleide bank DnB Nord. Banken, hvor DnB Nor har en eierandel på 51 prosent, har tidligere måttet ta betydelige nedskrivninger på engasjementer i land som har vært hardt rammet av finanskrisen, blant annet i de baltiske landene.

- Nedskrivningene i DnB Nord ble redusert fra andre kvartal. I den øvrige virksomheten var nedskrivningene på individuelt vurderte engasjementer stabile, mens nedskrivninger for grupper av utlån viste økning i kvartalet. Konsernet har i løpet av det siste året i betydelig grad trappet opp innsatsen for å sikre verdien av utsatte engasjementer, sier Bjerke.

Henter 14 milliarder
I utgangen av september meldte DnB Nor om en garantert fortrinnsrettet emisjon på 14 milliarder kroner.

"Til tross for uendrede anslag for tapsnedskrivninger og driftsresultat i 2009 og 2010, mener DnB Nor at dagens bedrede markedsforhold gjør at aksjonærer og kunder nå vil være tjent med at selskapet henter egenkapital gjennom en ordinær fortrinnsrettsemisjon. DnB Nor vil derfor ikke søke om kapital fra Statens finansfond", begrunnet banken emisjonsforslaget med den gangen.

Kjernekapitaldekningen inkludert 50 prosent av periodens resultat økte fra 7,3 prosent i andre kvartal til 7,6 prosent i tredje kvartal. Medregnet kapitalen fra emisjonen ville DnB NORs kjernekapitaldekning ved utgangen av september vært 11,4 prosent etter full innfasing av nye kapitaldekningsregler inklusive 50 prosent av resultatet hittil i år.

- Kapitalutvidelsen gjør konsernet bedre posisjonert for høyere kapitaldekningskrav samtidig som den langsiktige utbyttepolitikken raskere vil kunne gjenopptas. Transaksjonen vil også øke konsernets evne til å møte kundenes finansieringsbehov fremover og til å utnytte lønnsomme forretningsmuligheter som et ledd i videre vekst, sier Bjerke.

Les mer: Gigantemisjon i DnB Nor

Inntektene øker
Netto renteinntekter utgjorde 5.740 millioner kroner i tredje kvartal 2009, en økning på 49 millioner fra tilsvarende periode i 2008. Økningen var på 87 millioner kroner fra andre kvartal.

Renteinntektene var noe høyere enn analytikerne ventet.

Netto andre driftsinntekter utgjorde 3.951 millioner kroner, en økning på 26,1 prosent fra tredje kvartal 2008, opplyser DnB Nor torsdag. På forhånd var det ventet andre driftsinntekter på 3.102 millioner kroner.

- DnB Nor Markets og Vital har levert gode resultater som følge av bedrede finansmarkeder. Vi har også hatt en positiv utvikling i inntektene fra betalingsformidling og økte inntekter fra eiendomsmegling som følge av et stigende boligmarked, sier konsernsjef Rune Bjerke.

Låner ut mindre penger
Gjennomsnittlige utlån viste en reduksjon gjennom tredje kvartal. Ifølge banken skyldes dette valutakursendringer. Justert for kursutviklingen var utlånsvolumene omtrent uendret fra årsskiftet. Banken forklarer utviklingen med redusert etterspørsel etter kreditt.