Den europeiske sentralbanken ECB vil sammen med den britiske sentralbanken Bank of England gå offentlig ut med forsikringer til markedet dersom den britiske folkeavstemningen 23. juni ender med et nei til videre medlemsskap i EU.

Det skriver Reuters tirsdag og viser til opplysninger fra myndighetspersoner med kjennskap til saken.

En slik offentlig uttalelse vil kunne komme allerede tidlig på morgenen 24. juni, dersom opptellingene viser at det går mot et nei, skriver nyhetsbyrået.

Ifølge byråets kilder vil det komme en melding som sier at sentralbankene vil «gjøre alt som må til» for at det er nok likviditet tilgjengelig i markedene. Det vil blant annet innebære at de to sentralbankene vil ha helt åpne linjer for valutabytte, slik at det vil være en ubegrenset mengde euro og pund tilgjengelig for europeiske banker.

På den måten vil sentralbankene forsøke at en eventuell uro etter avstemningen ikke fører til en fullstendig frys i finansmarkedene.

Både ECB og Bank of England har avslått å kommentere opplysningene fra nyhetsbyrået.

Latvias sentralbanksjef Ilmars Rimsevics uttalte fredag at ECB er klar til å tilby eurolikviditet gjennom eksisterende valutabytteavtaler dersom britene stemmer for å forlate unionen.

- Livet vil ikke forandres mye etter avstemningen - disse avtalene og kontraktene vil fortsatt være virksomme. Dersom de behøves og det er en eller annen form for sjokk, så vil selvfølgelig disse linjene virke, sa Rimsevics til journalister i Riga, ifølge Bloomberg News.

De siste dagene og ukene har frykten for en britisk utmeldelse, en såkalt brexit, tiltatt i styrke i finansmarkedene i takt med at flere meningsmålinger nå viser flertall for EU-utmeldelse.

Europeiske aksjer har falt markert, samtidig som etterspørselen etter antatt trygge investeringer som statsobligasjoner har økt kraftig. Høyere etterspørsel har ført til at allerede rekordlave statsrenter er presset ytterligere ned.

Tirsdag falt tiårsrenten for tysk statsgjeld for første gang ned i negativt terreng. Japansk statsgjeld med ti års løpetid nådde også en ny bunnotering på -0,185 prosent tidligere på dagen tirsdag.

- Det meste på aksjefronten er i minus i dag. Det er typisk «risk-off» at investorer går inn i statsobligasjoner, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til TDN Finans tirsdag.

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Grafen som viser at frykten bare fortsetter å øke  

Verdens antatt tryggeste investeringer har aldri vært dyrere

Dette er verdens beste restauranter  

- Anbefalt av DNtv:

Tesla Model X endelig i Norge
Se vår første prøvekjøring av verdens første elektriske suv.
01:29
Publisert:
 

Hør ny episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Er Vipps egentlig så revolusjonerende? Hvilke biler kjører vi om ti år? Og er det virkelig bråstopp i næringseiendom?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.