Frykten for at Storbritannia avslutter medlemsskapet i EU etter folkeavstemningen 23. juni, en såkalt brexit, bare fortsetter å øke i markedene.

Mandag var det til dels store svingninger i det britiske pundet og renten på britiske statsobligasjoner med ti års løpetid falt nok en dag til et historisk lavt nivå. Renten går motsatt vei av prisen på obligasjonene og lavere rente er dermed et uttrykk for økt etterspørsel. Statsobligasjonene blir sett på som en svært trygg investering og etterspørselen øker gjerne derfor i tider med økt frykt og uro i markedene.

Nær finanskrisenivå

Et annet uttrykk for økt frykt finner vi i prisen på forsikring mot svingninger i pund mot dollar. Indeksen, som måler de forventede svingninger i den britiske valutaen over den neste måneden, steg ytterligere mandag og var på rundt 28,55 mandag kveld. Vi må helt tilbake til finanskriseåret 2009 for å finne tilsvarende høye nivåer. Da nådde den et rekordhøyt nivå på like over 30, ifølge Financial Times.

En tilsvarende indeks for pund mot euro nådde 26,2 mandag, det høyeste nivået noensinne, ifølge Reuters. Forrige rekord var på rundt 25 i løpet av finanskrisen i 2008.

 

De forventede svingningene leses ut av prisene på opsjonskontrakter. En opsjon gir en rett, men ikke en plikt, til å kjøpe eller selge for eksempel en vare, et verdipapir eller i dette tilfellet en valuta, til en avtalt pris på et gitt tidspunkt eller i en gitt tidsperiode.

Verdien av opsjonen øker dersom prisen på den underliggende eiendelen er forventet å svinge mye. Sagt på en annen måte: Jo mer investorene er villige til å betale for muligheten til å sikre seg mot, eller tjene penger på, fremtidige svingninger i prisen på den underliggende eiendelen, desto større er de forventede svingningene i prisen på eiendelen.

Store bevegelser

Mandag var de faktiske, observerte svingningene i pundet også store mot blant annet dollar, euro og norske kroner. På dagens svakeste nivå kostet en enhet av den britiske valutaen 11,65 kroner, mens den på det sterkeste gikk for 11,85 kroner. For øyeblikket handles pundet til 11,75 kroner i valutamarkedet.

- Pundet er fortsatt under press ettersom usikkerheten tynger og meningsmålingene viser at folkeavstemningen blir svært jevn, skriver valutaanalytikerne Magne Østnor og Camilla Viland i en oppdatering fra DNB Markets mandag.

- Vi forventer at Storbritannia blir værende som medlem av EU og at pundet vil styrkes på bakgrunn av dette, skriver Østnor og Viland i oppdateringen fra DNB.

På tre måneders sikt (september) venter de at pundet vil koste 11,84 norske kroner og at det på 12 måneders sikt vil koste rundt 11,89 kroner.

 

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Microsoft kjøper LinkedIn  

Sverdrup-plattformen igangsatt før tiden  

Oljeverdier for 400 milliarder borte på to år

Verdens antatt tryggeste investeringer har aldri vært dyrere

- Anbefalt av DNtv:

DNs kommentator Bård Bjerkholt snakker om hva som kommer til å skje med britisk økonomi dersom de går ut av EU.

Hva er sannsynligheten for at Storbritannia går ut av EU?
DNs kommentator Bård Bjerkholt snakker om hva som kommer til å skje med britisk økonomi dersom de går ut av EU.
04:00
Publisert:

EU-skepsis i Storbritannias fattigste nabolag
Blackpool er Storbritannias syvende fattigste by. Mange vi møter her er skeptiske til EU, og vil stemme for Brexit, en britisk utmelding, 23. juni.
02:27
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Er Vipps egentlig så revolusjonerende? Hvilke biler kjører vi om ti år? Og er det virkelig bråstopp i næringseiendom?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.