Noen EU-borgere fra andre land som oppholder seg i Storbritannia taper rett til å kreve sosiale ytelser til seg og barnetrygd til familie hjemme. Det fremgår av en fersk dom fra EU-domstolen.

Foreløpig er det få og spesielle tilfeller som får kutt etter denne EU-dommen. Men norske jurister ser en tendens til at EU gradvis lar denn enkelte stat bestemme mer selv over sine velferdsytelser.

Brexit-sak

Debatt om såkalt "trygdeeksport" har vært tema i britenes pågående tautrekking om Brexit - spørsmålet om landet skal bli eller gå ut av EU.

Norge har hatt tilsvarende debatt, særlig med forslag om å begrense full norsk barnetrygd til barn i Polen når foreldre arbeider her i landet. Slike forslag har vært stoppet fordi EU/EØS-retten ikke tillater forskjellsbehandling.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters godtar EU- domstolen nå at retten til ytelser som barnetrygd gjøres avhengig av en persons rett til å oppholde seg i Storbritannia. EU-domstolen anfører at dette kan innebære diskriminering mellom EU-borgere, men mener at et land må ha anledning til å beskytte sine offentlige finanser.

Professor Halvard Fredriksen ved Universitetet i Bergen kan ikke se at rettsavgjørelsen så langt får betydning for de mange EU/EØS -borgere som har arbeid i andre EU-land enn sitt eget.

- Og det er vel langt de fleste sier han.

Fredriksen tolker rettens innskrenkning nå til å gjelde EU-borgere som søker jobb i et annet EU-land uten å lykkes - og deres familier.

- Alle EU-borgere har rett til å reise og oppholde til et annet EU-land for å søke arbeid. Men retten gjelder i tre måneder. De som ikke lykkes eller har egne midler eller næring skal i prinsippet reise ut etter dette, sier han.

Professoren mener det er EU-borgere som ikke har lovlig opphold og likevel blir, og deres familier, som nå kan nektes britiske sosiale ytelser som for eksempel barnetrygd.

Lån pengene dere trenger før britene stemmer om EU dnPlus (+)

Retning

Men både Fredriksen og forsker Karin Fløistad ved Europa-universitetet i Firenze mener å se en endring eller tendens i EU-domstolens avgjørelser. Fra vekt på likhet i rett til trygd og sosiale ytelser innenfor et sammenvevd EU, mener de  retningen er snudd til å la hver enkelt stat bestemme mer selv over- og begrense ytelser som barnetrygden.

- Det er vanskelig å se at rettsavgjørelsene ikke er påvirket av det politiske klimaet, sier Fløistad.

Hun peker på at Storbritannia kan få en konkret mulighet til å regulere barnetrygd betalt til utlandet ned etter lokalt kostnasdsnivå fremover. Muligheten kom etter forhandlinger mellom britenes statsminister og EU om nye vilkår for at Storbritannia skal forbli i EU.

- Avtalen David Cameron har inngått med EU inkluderer et punkt om at det skal fremmes lovendringer som åpner for indeksregulering av barnetrygden. Forutsetningen er selvsagt at Storbritannia fortsetter som EU-medlem, sier Fløistad.  

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Gransker tips om at DNBs Vipps-konsulenter arbeider 14-16 timer hver dag  

Linkedin-gründeren tjener 24 milliarder på salget til Microsoft

Dette er verdens beste restauranter

Lån pengene dere trenger før britene stemmer om EU dnPlus (+)

Angriper Statoils makt dnPlus  (DN+)

Brexit-frykt tynget børsen dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Kan man komme i form på en elsykkel?
Episode 1: Formsjekk. DN skal følge Kim Finseth (31) gjennom ett år med trening på elsykkel. Målet er Birkebeinerrittet 2017.
03:32
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.