– Jeg tror det er farlig for Storbritannia. For et Storbritannia utenfor EU, det blir vanskelig. Vi kan ikke ha et Europa à la carte, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

Svenske Carl Bildt er også skeptisk.

– Om man åpner for et 28-veis Europa kommer det ikke til å være noe Europa igjen. Bare en eneste røre, sier Bildt i en Twitter-melding.

Reformer nødvendig
I sin lenge varslede EU-tale onsdag sa Cameron at det skal holdes en folkeavstemning om fortsatt britisk medlemskap i EU før utgangen av 2017. Men han understreket at britene ikke er EU-fiendtlige.

– Vi ønsker å forbli i Unionen, men ikke for enhver pris. Reformer er nødvendige, fremholdt han.

Den britiske regjeringssjefen mener at folk blir mer og mer frustrerte over at beslutningene tas lenger og lenger unna dem selv.

– Jeg ønsker ikke at vi noensinne skal trekke brua opp bak oss og trekke oss tilbake fra verden. Jeg ønsker en bedre løsning for Storbritannia, og jeg ønsker en bedre løsning for Europa, understreket han i talen.

Hvis hans konservative parti beholder regjeringsmakten ved valget i 2015, vil det gjennomføre planen om å forhandle fram nye betingelser for fortsatt medlemskap. Dette skal følges av en folkeavstemning.

Cameron mener at det europeiske samarbeidet må fortsette å bygge på beslutninger i de enkelte medlemslandenes nasjonalforsamlinger.

– Britene kommer ikke til å bytte ut pundet med euroen, tilføyde han.

Ikke som Norge
Cameron avviser i talen at EØS-modellen kan være noe for Storbritannia.

– Det er noen som foreslår at vi kan gjøre som Norge eller Sveits, med adgang til det indre markedet, men utenfor EU. Men ville det være i vår interesse? Jeg beundrer disse landene, og de er våre venner, men de er veldig forskjellige fra oss, konstaterte han.

– Norge sitter på de største energireservene i Europa og har et valutafond på over 500 milliarder euro. Og selv om Norge er med i det indre markedet, så har landet ingen myndighet i det hele tatt når det gjelder fastsetting av reglene. Landet må bare gjennomføre direktivene, tilføyde han.

– Katta ut av sekken
I Storbritannia er reaksjonene delte. Det sterkt EU-fiendtlige britiske partiet UKIPs leder Nigel Farage mener Cameron har «sluppet katten ut av sekken».

– Det han er ute etter, er å bli kvitt problemet ved å utsette det, og å bli kvitt trusselen fra UKIP, sier Farage.

Camerons egen koalisjonspartner, visestatsminister Nick Clegg fra Liberaldemokratene, mener at statsministerens utspill vil undergrave den skjøre økonomiske oppgangen som Storbritannia nå opplever.

Tysklands Angela Merkel er blant de europeiske lederne som er mer forsonlige i sin kommentar til talen, selv om hun sier at hun selv har et sterkt ønske om å beholde britene i EU.

– Vi er villige til å snakke om de britiske ønskene, men vi må huske at andre land har andre ønsker og vi må finne fram til et rettferdig kompromiss, sa Merkel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.