Statsminister David Cameron vil foreslå at det etter 2015 holdes en folkeavstemning om hvorvidt Storbritannia skal meldes ut av EU.

Britenes forhold til EU er tema for en viktig tale som Cameron skal holde onsdag. At han vil foreslå en folkeavstemning, går fram av utdrag av talen som nyhetsbyrået AFP publiserte natt til onsdag.

Cameron ønsker å reforhandle Storbritannias forhold til resten av Unionen. Når forhandlingene er ferdige, vil britene bli stilt overfor et tydelig valg: Å forbli EU-medlem på grunnlag av de reforhandlede betingelsene, eller å melde seg ut.

– Det vil bli en folkeavstemning om å bli værende eller å melde seg ut, heter det i et av utdragene fra talen til Cameron, som selv håper at britene vil stemme ja til fortsatt EU-medlemskap.

Økonomisk krise
Reforhandlingen av betingelsene for Storbritannias EU-medlemskap, vil bli en del av det neste valgprogrammet til Camerons konservative parti. Hvis De konservative vinner neste valg, vil avstemningen kunne holdes i første halvdel av neste parlamentsperiode.

I utdrag av talen som tidligere er offentliggjort, understreker Cameron at EU må finne en løsning på tre store utfordringer. Det er gjeldskrisen i eurosonen, sviktende konkurranseevne og dalende støtte hos befolkningen i Unionen.

– Dersom vi ikke tar tak i disse utfordringene, er faren at Europa mislykkes, og at det britiske folket sklir mot en utmelding, heter det i talen.

– Jeg ønsker ikke at det skal skje. Jeg ønsker at EU skal lykkes, og jeg ønsker et forhold mellom Storbritannia og EU som gjør at vi blir værende.

Gap
Det er et økende gap mellom EU sentralt og Unionens 500 millioner innbyggere, advarer Cameron. Harde sparetiltak i flere land har understreket dette, ifølge statsministeren.

– EU blir sett på som noe folk utsettes for heller enn noe som handler på deres vegne, heter det i taleutdraget.

– Folk kjenner på økende frustrasjon over at avgjørelser som tas lenger og lenger unna dem, gjør levestandarden deres dårligere gjennom tvungen sp#229, eller at skattepengene deres brukes til å redde regjeringer på andre siden av kontinentet, mener Cameron.

Press
Cameron er under hardt press på hjemmebane for å definere forholdet til EU på nytt.

Enkelte politikere hevder at en folkeavstemning om EU vil kunne endre Storbritannias rolle i verden, skape avstand til allierte og undergrave Camerons politiske skjebne. Han er blitt advart fra en rekke hold, blant annet USA, som i klare ordelag ber Storbritannia om å forbli i EU.

Også europeiske politikere har gitt britene klare oppfordringer om å forbli en del av det europeiske prosjektet, men det er også klart at tålmodigheten med kranglevorne briter begynner å bli tynnslitt i EU.

Les også: - Uten reformer glir Storbritannia ut av EU
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.