Minst 39 mennesker, mange av dem skutt i hodet, er funnet døde i Burundis hovedstad Bujumbura, ifølge øyevitner.

Øyevitner og journalister forteller til nyhetsbyrået AFP at likene lørdag lå strødd i gatene flere steder i byen, dagen etter at opprørere angrep militære mål i utkanten av hovedstaden.

Nyhetsbyrået APs vitne telte 21 lik med kulehull i hodene i nabolaget Nyakabiga etter fredagens voldshandlinger.

Kilden, som uttaler seg anonymt i frykt for egen sikkerhet, sier noen av de døde hadde hendene bundet på ryggen.

Nyakabiga var ikke blant områdene hvor opprørere ifølge hæren gikk til angrep mot flere militærinstallasjoner fredag. Det kom til voldsomme kamper i deler byen da ukjente gjerningsmenn gikk til koordinerte angrep på tre militærbaser.

– Fienden nøytralisert

En høytstående politikilde sier til Reuters at det var 20 unge menn som ble drept i nabolaget, og et vitne så minst 16 lik i gatene i samme område. Innbyggere sier noen av ofrene hadde blitt hentet av politiet i husransakelser fredag, noe politiet avviser.

– Alle de døde var angripere drept i en operasjon fredag utført av hæren og politiet. Fienden ble nøytralisert, sier polititalsmann Pierre Nkurikiye.

Striden som brøt ut i Burundi tidligere i år, har stått mellom politiske tilhengere og motstandere av president Pierre Nkurunziza.

Men vestlige observatører og naboland har den siste tiden uttrykt frykt for at uroen kan styrke etniske motsetninger, og FN har advart mot faren for folkemord.

FNs sikkerhetsråd fordømte i et møte fredag kveld angrepene mot militærbasene og manet til ro og dialog.

Hærens talsmann Gaspard Baratuza opplyser til statlig radio at tre soldater ble drept da væpnede menn gikk til aksjon i Ngagara, Musaga og Mujejuru i den burundiske hovedstaden fredag. Hæren drepte 12 av gjerningspersonene og pågrep 20 andre, ifølge ham.

USA bekymret

USA er dypt bekymret over volden i Bujumbura og ber nabolandene umiddelbart starte forhandlinger mellom regjeringen og opposisjonen, opplyser utenriksdepartementet i Washington.

Volden er tilsynelatende knyttet til Nkurunzizas omstridte tredje periode ved makten. Opposisjonen anser Nkurunzizas gjenvalg i juli som grunnlovsstridig og i strid med fredsavtalen som gjorde slutt på borgerkrigen.

300.000 mennesker ble drept under krigen mellom sikkerhetsstyrkene og hutumilits mellom 1993 og 2006.

FNs høykommissær for menneskerettigheter frykter et folkemord i Burundi, slik nabolandet Rwanda opplevde i 1994.

Minst 240 mennesker er blitt drept siden uroen brøt ut i Burundi april, ifølge FN. I tillegg er over 200.000 drevet på flukt til nabolandene

Opposisjonen har svart på overgrepene med å danne borgervern og militsgrupper, som patruljerer egne nabolag med automatgevær når mørket faller på.

Etniske skillelinjer

Burundi har i likhet med Rwanda opp gjennom historien vært preget av motsetninger mellom en hutu-majoritet og en tutsi-minoritet.

Under folkemordet i Rwanda ble 800.000 mennesker massakrert av den hutu-dominerte regjeringshæren og allierte militsgrupper, og de fleste av ofrene var tutsier.

I Burundi er presidenten hutu, mens regjeringshæren tradisjonelt har vært tutsidominert. Nå består sikkerhetsstyrkene av både hutuer og tutsier, og konflikten i landet er ifølge analytikere mer politisk enn etnisk motivert.

 

Les også: Avlyser oljepris på 20 dollar fatet

Disse topper lønningslisten fem år etter utdannelsen

Vil merke svakere krone

 

Se også:

Hvordan lykkes som gründer?

Hvordan lykkes som gründer?
Her er gasellenes beste tips.
01:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.