Opec holder sitt offisielle møte i Wien onsdag hvor målet er å formalisere en avtale om å kutte oljekartellets oljeproduksjon.

Prisvolatiliteten i markedet er nå på sitt høyeste nivå siden forrige vinter. Mandag morgen var oljeprisene betydelig ned etter at Saudi-Arabia søndag sa at Opec ikke nødvendigvis behøver å begrense produksjonen.

Tross Saudi-Arabias overraskende kommentar, venter både DNB Markets og Pareto Securities at oljekartellet vedtar et koordinert kutt på onsdagens møte i Wien.

Tror Opec tar kontroll igjen

- Etter to år der Opec og Saudi mistet kontrollen på oljemarkedet, tror vi at vi nå går inn i en periode de nærmeste årene hvor Opec og Saudi har kontroll og vil utøve «market management». Vi tror altså fortsatt på en avtale, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto, som tror at det er Saudi-Arabia, Kuwait og De forente arabiske emirater som vil stå for kuttene.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus venter fortsatt at det blir kutt, men tror de blir fordelt slik at alle elleve landene som «skal» være med, kutter fire prosent hver, mens Iran, Libya og Nigeria slipper unna kuttene. Kjus venter at både Libya og Nigeria vil tillates å produsere så mye landene klarer, og at dette dermed vil motvirke noe av kuttene fra de andre landene.

Helt konkret venter Kjus at Libya vil ha en oljeproduksjon i 2017 på rundt 700.000 fat per dag, en dobling fra nivået hittil i 2017. Nigeria ventes i 2017 å øke produksjonen med 200.000 fat per dag fra dagens nivå, til 1,75 millioner fat per dag. Iran ventes ikke å klare å øke produksjonen videre fra dagens 3,7 millioner fat per dag før landet har investert mer i oljeindustrien.

Paretos Omdal poengterer på sin side at det ikke nødvendigvis er behov for så store kutt som det Opec har snakket om, ned til en produksjon på mellom 32,5 og 33,0 millioner fat per dag. Han sier at de seneste værmeldingene peker mot at det blir en normal vinter på den nordlige halvkule, i motsetning til den svært milde vinteren 2015/2016, noe som vil resultere i økt oljeetterspørsel.

Pareto-analytikeren anslår at det kanskje holder å redusere produksjonen ned til 33,5 millioner fat per dag for å balansere markedet i løpet av første halvår 2017, hvis vinteren blir normalt kald.

-Vårt grunnscenario er imidlertid fortsatt et kutt ned til 33,0 millioner fat per dag, understreker Pareto-Omdal.

Opec produserte i oktober 33,6 millioner fat olje per dag i oktober, ifølge oljekartellets egen månedsrapport, mens Det internasjonale energibyrået (IEA) mener produksjonen var 33,8 millioner fat per dag.

Falt etter kvartalsrapport

Blant selskaper som utmerket seg på Oslo Børs mandag var BW Offshore, som falt markert etter tredjekvartalsrapporten.

Analytiker Truls Olsen i Fearnley Securities mener det ikke var den mest spennende rapporten fra selskapet, og at aksjen hovedsakelig faller grunnet usikkerhet knyttet til «Sendje Berge». Han legger til at aksjen er volatil og har vært det den seneste tiden.

Analytiker Haakon Amundsen i ABG Sundal Collier sier at aksjen har vært sterk siden restruktureringen. Begge analytikerne er enige om at de fleste elementene i rapporten var kjent på forhånd.

-Det at «Sendje Berge» er tatt ut i voldgift var for så vidt også kjent, men det som er nytt er beløpet knyttet til voldgiften, sier Olsen.

BW Offshore har sendt inn et krav mot Addax Petroleum på 52,6 millioner dollar knyttet til «Sendje Berge» etter at selskapet en over en periode ikke har betalt full rate for bruk av FPSOen.

Amundsen sier det viktigste når det kommer til selskapets flåte, er at «Catcher» er på tidskjema og budsjett og at «Berge Helene» skal gå kontrakt av i mai, som var ventet.

-Det som var litt nytt var at anbudene mot Petrobrás er reelle anbud, men at de vil få en annen kontraktstruktur enn de har vært historisk. BW Offshore sier også at de er villige til å inngå kontrakter med oljeprislink, som gjort på «BW Pioneer», særlig på redeployment-prosjektene, sier han.

BW Offshore endte ned 7,5 prosent til 0,37 kroner, omsatt for 46 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs var ned 0,54 prosent til 654,86 poeng, omsatt for 2,290 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.