– Vi har ingen mellomledere og ingen ledermøter. Vi trenger det ikke, sier Trygve Mo, daglig leder i det bergensbaserte entreprenørselskapet Lab as.

Han forklarer hvordan selskapet har mangedoblet omsetningen og samtidig hatt en lønnsomhet de fleste andre i bransjen kan se langt etter.

– Vi har høy kompetanse, med mange sivilingeniører i rekkene og i større grad enn andre selskaper. Og vi ser etter gode løsninger og unngår konflikter. Vi har aldri vært i retten, sier Mo.

Siden 2004 har sivilingeniør Mo ledet det som nå er blitt Bergens største entreprenørselskap. Ifjor økte det omsetningen med 21 prosent. Av et resultat før skatt på snaut 120 millioner kroner, blir 50 millioner betalt ut i utbytte.

Les også: Én telefon løste jobbkonflikten  

Kjøper opp

– Det viktigste for oss er å ha et bredt, aktivt eierskap hvor de fleste av våre prosjektledere er medeiere og tenker langsiktig, sier Lab-sjefen.

Han deler selskapets aksjer med 15 andre ingeniører. Tilsammen har de mottatt 200 millioner kroner i utbytte fra selskapet de siste fem årene, i tillegg til ordinær lønn. Mo fikk utbetalt 9,2 millioner kroner til hans holdingselskap, i tillegg til sjefslønnen på to millioner kroner.

– Jeg er ikke opptatt av disse pengene, det er bare noen tall. Jeg har det jeg trenger, og livet forandrer seg ikke. Men vi trygger neste generasjoner i familien, og det er viktig. Dette er ikke noe åtte-til-fire-jobb, det skal jeg love deg. Rent økonomisk har vi selvsagt noe igjen for all innsatsen, sier Mo.

Lab driver i hovedsak totalentrepriser, der selskapet gjør hele jobben fra tomten står brakk til nøkkelen settes i døren. Mens datterselskapet Lab Entreprenør as har betongarbeider som hovedområde, har Lab-selskapet Åsane Byggmesterforening hovedsakelig tømrere i staben. Tømrerne ble kjøpt opp av Lab i 2007.

Hovedtyngden av oppdragene er i bergensregionen, men ifjor kjøpte Lab opp trondheimsbedriften Fundamentering as, som driver innen anlegg. Oppkjøpet bidro med brorparten av inntektsveksten i Lab-konsernet.

– Skal Lab ta over hele kongeriket, nå?

– Fundamentering as har gitt oss litt riksentreprenørpreg, for selskapet utfører fundamenteringsarbeider over hele landet. Om vi har planer om å starte opp andre steder, skal jeg ikke si så mye om her og nå, svarer Mo.

Bedring i bransjen

Ifjor satt Lab igjen med vel syv prosent av omsetningen i rent overskudd. En oversikt fra KPMG viser at bransjesnittet ifjor var 3,7 prosent. Blant de 20 største entreprenørene i landet, er det bare Block Watne som oppnår høyere marginer enn Lab. Svein Wiig, revisor og partner i KPMG, lar seg imponere over Labs resultater.

– Selskapet klarer å opprettholde marginen tross oppkjøp. I bransjen er man fornøyd med fem prosent. Under finanskrisen tok entreprenørene prosjekter med for lave marginer, rett og slett for å holde sysselsettingen oppe. Det ga marginfall i hele bransjen, etter veldig prispress og konkurranse. Nå er disse prosjektene ute av porteføljene samtidig som entreprenørene er blitt bedre til å håndtere risiko for å unngå tapsprosjekter, sier Wiig.

Les også: - Ingen som tror boligrenten skal opp de neste par-tre årene

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.