Ved Mjøsas bredd i Sandvika i Stange har Bolig Partner bygget 36 boliger og planlegger å bygge ytterligere 21.
– Vi er mindre sårbare enn boligbyggerne i Oslo fordi vi ikke er en tradisjonell blokkbygger i leilighetsmarkedet. Vi lever heller godt av å bygge boliger i randsonene ved byene, sier Mari Skjærstad, administrerende direktør i Bolig Partner.
Ny karriere
For tre år siden valgte Skjærstad å forlate jobben som forretningsadvokat. Noen år i forveien hadde hun flyttet fra Oslo til Hamar.
– Jeg er opprinnelig en «løtensokning» da, sier Skjærstad.
Da hovedeier Gunnar Wedvik i Hamar-selskapet Bolig Partner ville la en annen drifte selskapet, fant han kandidaten i styrerommet. I januar 2016 tiltrådte Mari Skjærstad som administrerende direktør i Bolig Partner.
Øker fortjeneste
Etter to år i sjefsstolen har Skjærstad økt Bolig Partners omsetning og resultat til rekordhøye nivåer.
– Vi er godt fornøyd med 2017, til tross for at også vi merket et svakere boligmarked i slutten av året. Likevel fikk vi en sterk omsetningsvekst. Men det vi er mest fornøyd med er resultatforbedringen, sier Skjærstad.
Bolig Partner doblet resultatet i 2017 sammenlignet med året før.
– Vi har fått bedre kontroll på byggeplassene. Dette er ikke noe kvikk fiks. Vi har jobbet flere år med vårt lønnsomhetsprosjekt. Det handler om gode rutiner, kompetanse og oppfølging, oppfølging og atter oppfølging, sier Skjærstad.
Blant de største
Bolig Partner igangsatte i fjor 730 boliger og 137 hytter.
– Det gjør Bolig Partner til Norges niende største boligbygger. Vi skal klatre videre på listen, sier Skjærstad.
Selskapet er ferdighusleverandør og selger byggesett og tjenester både til egen driftsorganisasjon og til selskaper som er knyttet til konsernet.
– Vi leverer komplette byggesett fra norske byggevareprodusenter, sier Skjærstad.
Bolig Partner består av 15 egeneide distriktskontorer og et tilknyttet nettverk av 38 forhandlere. Et eget driftsapparat utvikler tomteprosjekter for hus og hytter.
«Mye mannfolk»
Skjærstad leder et selskap i en mannsdominert næring.
– I diverse bransjefora er det mye mannfolk. Det er en naturlig konsekvens av at byggenæringen tradisjonelt har hatt størst tiltrekningskraft på menn, sier Skjærstad.
Selv opplever hun ikke at Bolig Partner sliter med samme problem.
– Her er vi veldig godt fordelt på kjønn og alder. I ledergruppen på ni er det fire kvinner. De har stillinger som teknisk direktør, kvalitetsdirektør, markedsdirektør og meg selv som administrerende direktør.
«De må tørre»
Hun har klare råd til kvinner som har lederambisjoner.
– De må ta sjansene som byr seg, og være tydelig på hva de vil; ikke vente på å bli spurt. Menn er eksempelvis flinkere til å heie frem de som vil synes. Viktigst er at man må ville det, akkurat som annet i livet. Skal man løpe maraton, må man ville det nok og trene over lang tid.
Skjærstad legger ikke skjul på at hun selv hadde ambisjoner da hun begynte å studere.
– Jeg var bevisst på at jeg skulle drive med næringsliv. Derfor valgte jeg forretningsjus. Jeg ville lykkes med det, sier Skjærstad.
Hun legger til at en topplederstilling ikke nødvendigvis betyr mer å gjøre enn for en mellomleder.
– Det er nok veldig mange kvinnelige mellomledere som tenker like mye på jobben som det toppledere gjør. Sjefsjobber er ikke kun for de få, men man må trives med å stå i front.
– Trives du selv med å stå i front?
– Ja, så lenge det er forankret i et lag. Motivasjonen er å jobbe med folk og få dem til å lykkes.
Klare mål
Sjefen i Bolig Partner har klare ambisjoner med selskapet.
– I fjor hadde vi et samlet salg av hus og hytter på 915 enheter. I år er ambisjonen å selge over 1000. Om fem år skal salget være opp mot 3000 enheter. Omsetningen skal mer enn dobles. Vi ønsker å spille en rolle i byggemarkedet også fremover, da må man ha volum nok til å sikre konkurransekraft, utvikling og synergier, sier Skjærstad.(Vilkår)