Utenfor Brumunddal-sentrum oppføres Mjøstårnet. Det skal bli verdens største bygg i tre.

Administrerende direktør Terje Strand i Woodcon ser på byggets trekonstruksjoner.

– Dette er ingeniørkunst, selv om noen mener bygget er det største St. Hans bålet som noen gang er bygd, sier Strand og ler.

Lokalt forankret

Mjøstårnet er et lokalt forankret prosjekt på totalt 30.000 kvadratmeter til rundt en milliard kroner. Byggherre og investor er «Brumunddals store sønn», Arthur Buchardt.

– Mjøstårnet er svaret på politikernes oppfordring til det grønne skiftet, og for å vise hva treindustrien i Ringsaker har av produkter og kompetanse. Til syvende og sist er det viktig å sette Brumunddal ytterligere på verdenskartet, sier Buchardt.

Hovedleverandøren av trematerialene er Moelven Limtre, mens Brumunddal-selskapet Woodcon er en underleverandør med massivtre.

– Vi leverer massivtre i heissjaktene og til trappene. Heissjaktene har en høyde på 76 meter. Tre er mye bedre enn stål og betong. Men forskriftsmessig har det har vært en utfordring å få gjennomslag for bruk av trekonstruksjoner i høye bygg i tre i henhold til brann, jordskjelv og stabilitet, sier Strand.

Han er godt kjent med produksjon av massivtre.

– Slik vi definerer det, er det krysslimt tre.

– Mjøstårnet har trekonstruksjoner 81 meter over bakken, sier daglig leder Terje Strand i Woodcon.
– Mjøstårnet har trekonstruksjoner 81 meter over bakken, sier daglig leder Terje Strand i Woodcon. (Foto: Javad Parsa)

Tre-import i trelastby

Mens Brumunddal er kjent for industri tilknyttet jord- og skogbruk, importerer Woodcon massivtre til Brumunddal.

– Vi kjøper produktene fra Stora Ensos fabrikker i Østerrike, sier Strand.

– Men Norge har jo masse skog som kan benyttes?

– Norge har ikke vært gode nok på denne type industri til nå. Vi valgte å ikke være en del av industrien og tilvirkningen av massivtre, derimot en del av entreprisen. Dette er bestillingsvarer og ingen hyllevare. Alle elementene vi kjøper er prosjektert og tegnet spesielt for hvert enkelt bygg.

Russiske prosenter

Strand er medgründer i Woodcon som er gasellevinner i Hedmark. De siste fire regnskapsårene har selskapet vokst fra tre millioner i omsetning til over 114 millioner kroner. Det blir russiske prosenter av slikt – 3684 – for å være helt nøyaktig.

I samme periode har Woodcon også klart å tjene penger.

Strand mener årsaken til veksten, i tillegg til flinke medarbeidere og hardt arbeid, er at politikere, byggherrer og entreprenører har fått øyne opp for massivtre som et bærekraftig byggemateriale.

– Bruken av tre i bygg øker. Vårt mål er at Woodcon skal ta sin del av markedet.

«Alle milepæler er nådd»

I 2013 etablerte Foodtech as og Massive Wood Construction selskapet Woodcon og Strand ble ansatt som daglig leder og eneste ansatt.

Siden den gang har Woodcon hatt gjennombrudd med stort salg av massivtre.

– Da vi startet laget vi en prognose om selskapets utvikling frem til 2020. Alle milepæler er nådd eksakt, sier Strand.

Det første året fikk selskapet kontrakt med Studentsamskipnaden om bruk av massivtre ved bygging av seks blokker i Ås som Veidekke bygget.

Studentsamskipnaden og Veidekke har benyttet Woodcons produkter i flere andre byggeprosjekter.

– Vi har fem ferdigbygde prosjekter med bruk av massivtre og seks under oppføring, i tillegg har vi flere under planlegging. En av hovedårsakene til bruken av massivtre er miljøfaktoren som følge av lavere CO2-utslipp, sier kommunikasjonssjef Helge Dieset i Veidekke.

Ekspanderer til naboland

Toppsjefen i Woodcon sikter nå høyere og har opprettet flere datterselskaper.

– Vi har også etablert oss i Sverige og Finland og vil vi i år omsette for 140 millioner i år.

Strand legger til at salget i Norge i år blir omtrent på samme nivå som i fjor.

– Vi har tatt et hvileår. Omsetningen øker kanskje med en eller to millioner kroner, sier Strand.

– Og hvor mye omsetter dere i neste år?

-Vi budsjetterer med et salg på 150 millioner i Norge. Inkludert virksomheten i Sverige og Finland kan vi ende mellom 200 og 250 millioner kroner, sier Strand.

– Vi som jobber med tre har et religiøst forhold til trekonstruksjoner som dette, sier Terje Strand, daglig leder i Woodcon.
– Vi som jobber med tre har et religiøst forhold til trekonstruksjoner som dette, sier Terje Strand, daglig leder i Woodcon. (Foto: Javad Parsa)

«Fanatisk forhold til stål»

Han peker på heiskranen som benyttes ved oppføringen av Mjøstårnet.

– Så høyt som heiskranen når, pluss 21 meter høyere, vil toppleilighetene være.

Strand mener mange bør dra til Brumunddal for å beskue verdens høyeste trebygg på 81 meter over bakken. Og det kan bli et «vekkelsesmøte».

– Mange i byggebransjen i Norge har et fanatisk forhold til stål og betong, mens vi som jobber med tre har et religiøst forhold til trekonstruksjoner som dette, sier Strand.(Vilkår)

Årets Gasellebedrift Sogn og Fjordane
Kompetanse og investorer er det som får de til toppen.
01:01
Publisert: