Storbritannias statsminister David Cameron sier at han er forberedt på å bruke militær makt for å beholde Falklandsøyene dersom det blir nødvendig.

Argentinas president Cristina Kirchner gjorde før helgen nytt krav på Falklandsøyene. Hun anklager britene for kolonialisme og krever igjen at de gir slipp på territoriet.

Det har fått Cameron til å ta til motmæle. Søndag sa han i et intervju med BBC at Storbritannia har et sterkt forsvar, raske kampfly og soldater på øyene, og han vil ikke nøle med å dem i bruk.

Åpent brev
Øyene ble tatt med makt fra Argentina i 1833.

– Siden da har Storbritannia, kolonimakten, nektet å returnere territoriet til Argentina og på den måten hindret oss fra å gjenopprette vår territoriale integritet, skrev Kirchner i et åpent brev til FN som ble gjengitt i britiske aviser torsdag.

Falklenderne må selv avgjøre øyenes framtid, svarte Cameron, som viser til at de rundt 3.000 innbyggerne skal holdes folkeavstemning om framtidig politisk status den 10. og 11. mars i år.

– Hver gang de blir spurt, svarer de at de ønsker å beholde sin nåværende status med Storbritannia, sier Cameron.

Britiske eller falklendere
Også denne gangen er det ventet at de vil fortsette sin union med Storbritannia. En meningsmåling utført i september viste at 95 prosent av beboerne anser seg selv for å være enten falklendere, britiske eller fra St. Helena, en annen del av det britiske oversjøiske territorium i det sørlige Atlanterhavet.

Krangelen mellom Argentina og Storbritannia om Falklandsøyene blusset opp igjen i fjor, i forbindelse med 30-årsmarkeringen for Falklandskrigen der 255 britiske og 649 argentinske soldater ble drept.

Les også: Britene risikerer trippeldipp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.