Det kommer frem i en analyse Citi-strategene sendte til sine kunder mandag. I notatet skriver aksjestrategene at de mener uroen som preger markedet er en korreksjon, men ikke en global «bear market», eller langvarig børsnedtur - på godt norsk.

Selv om den globale indeksen MSCI AC World er ned 10 prosent siden den toppet 21. mai, mener Citi det er få indikatorer som tyder på en kollaps. Strategene mener korreksjonen synes å være drevet av bekymring knyttet til manglende vekstpotensial i både Europa og Kina samt finanspolitiske respons på dette. Citi bemerker at råvaresektoren er verst rammet, mens såkalte defensive investeringer i helse, strøm & vann (utilities) og faste forbruksvarer (consumer staples) har falt mindre enn markedet forøvrig.

Sjekkliste

Citi har en fast sjekkliste med 16 punkter som kan indikere et såkalt «bear»-marked. Per mandag var det fem av disse salgsindikatorene som slo til. Ved krakket i 2000 var det 15,5 "røde flagg", mens det ved inngangen til finanskrisen i 2007 var 12,5 illevarslende indikatorer.

Økt aktivitet i oppkjøpsmarkedet kan tolkes som tegn på at noe er i gjære. Det samme kan den såkalte spreaden i amerikanske obligasjoner og det høye gjeldsnivået mange selskaper har sammenlignet med EBITDA (inntekter før finans, skatt, nedskrivninger og avskrivninger). Strategene merker seg også at aksjene prises relativt høyt sammenlignet med inntekter, den globale avkastningen på egenkapitalen gir ikke noe entydig bilde, samt at antall nye børsnoteringer synes å være synkende.

Modent marked

Citis strateger velger å tolke indikatorene som at tegn på at man har kommet til et modent «bull»-marked. De anbefaler derfor investorer å vente seg et marked preget av større oppkjøps- og fusjonsaktivitet samt volatilitet, som man alt har sett tegn på så langt i 2015.

- Vi tror dette globale bullmarkedet er i ferd med å bli eldre, men ikke ferdig, skriver strategene i notatet.

Bull Japan, bull Eurpa og bull USA

Citi mener det er gode grunner for å forvente et videre bullmarked og anbefaler kundene å være overvekt i aksjer i Japan og Europa utenom Storbritannia. USA kan også være et alternativ, selv om Citis regionale strateg Tomas Levkovich innrømmer at han ikke ser noen klar katalysator for øyeblikket. Han anslår likevel at det er 90 prosent sannsynlighet for ytterligere vekst de neste 12 månedene.

Til investorer som er av den mer skvetne typen, anbefaler Citi dem å se om andre investeringer kan gi tilflukt fra urolige tider.

Les også: USA-børsene faller dypere

Markedsuroen fortsetter på Wall Street

Nerver i helspenn etter krisefredag  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.