Aksjemarkedene i USA falt kraftig fra åpningen klokken 15.30 norsk tid. Sekunder etter åpningen var nedturen bratt.

  • S&P: - 4,85 prosent
  • Dow Jones: - 5,9 prosent
  • Nasdaq: - 8,0 prosent

Børsnedturen i USA kom i kjølvannet av uroen i Kina der investorene har mistet tilliten til  sentralbanken, sier Bruce Bittles, sjefinvesteringsstrateg i Robert W. Baird & Co til Bloomberg News. Han understreket at det er en vanskelig situasjon.

- Det kommer til å være avhengig av om situasjonen i Kina resulterer i en kraftig økonomisk nedtur. Om det skjer kommer det til å påvirke USA, sier Bittles til Bloomberg.

Usikkerheten i USA har sendt den såkalte VIX-indeksen opp 20 prosent til 33,75 prosent, etter at den doblet seg allerede sist uke. Indeksen, som er et uttrykk for volatilitet i aksjemarkedet, oppfattes av mange som en indeks som til en viss grad kan forutsi store bevegelser i markedet.

Ved børsstart mandag var forbrukerteknologiprodusenten Apple blant aksjene som trakk mest ned. Kort tid etter åpning falt aksjen 6,09 prosent til 99,32 dollar. Etter nesten tre timer med handel er bildet endret igjen. Apple ble da handlet til 107,88 dollar, opp 2,1 prosent. Men innen handelen stengte mandag var Apple ned igjen og endte til 104,08 dollar, en nedgang på 1,6 prosent.

Investorene var svært nervøse gjennom dagen og utsalgene var store. Noen timer ut i handelsdagen så det en periode ut som om faren var over, og at indeksene var i ferd med å hente inn det tapte fra tidligere på dagen. Men rundt en time før handelen stengte var alle de tre nøkkelindeksene ned mellom 4,3 og 4,8 prosent.

Oljeprisen har falt kraftig medfart gjennom dagen. Et fat nordsjøolje med levering i oktober handles nå til 42,35 dollar, ned mer enn tre dollar gjennom dagen, eller nesten syv prosent. Den amerikanske lettoljen WTI selges til 37,95 dollar fatet.

Les også: Oljeprisen nærmer seg 40 dollar

Fallet kommer etter massivt børsfall verden over. 

Det var full panikk ved de asiatiske børsene like etter at handelen startet mandag. Da de europeiske åpnet fortsatte fallet, og Oslo Børs var på det meste ned over syv prosent.

Les børskommentar her: Aksjemarkedets teflonbelegg kollapser

Se DNtv: DNs ekspert Bård Bjerkholt om markedsuroen mandag

Dette kan gi alvorlige konsekvenser
DN´s kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva som har skjedd i aksjemarkedet den siste tiden.
01:19
Publisert:

Etter en drøy halvtime med handel henter indeksene seg noe inn igjen, men nedgangen er rundt tre prosent for alle de tre nøkkelindeksene.

Da handelen stanset på Wall Street klokken 22.00 norsk tid så det slik ut:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.