Jula har 33 varehus, men ikke et eneste varehus i Oslo.

– Vi har fylt opp med varehus Norge rundt først. Vi har varehus på Lørenskog og Sandvika, men skulle gjerne hatt i Oslo. Det er ikke vanskelig å finne 3000 kvadratmeter i Oslo, men Jula er en lavpriskjede og kostnadene i Oslo er høye. Både tomter og gode beliggenheter har vært vurdert, sier Per Jacobsen som er administrerende direktør i Jula Norge.

Mens Oslo fortsatt er et svart felt på dekningskartet til Jula, har kjeden etablert seg på steder som Lyngdal.

– Lyngdal er ikke verdens navle, men det går rundt på 3000 kvadratmeter.

Selv om strategien skiller seg ut fra mange andre kjeder, så viser 2017-regnskapet at den har vært vellykket. Kjeden hadde en sammenlignbar vekst på tre prosent og 7,8 prosent totalvekst.

– Jula i Norge passerte to milliarder i vårt 10 driftsår. Det har ikke mange andre klart, sier Jacobsen.

I fjor åpnet Jula nye varehus Arendal og Sandnes, i tillegg Lyngdal.

– Vi sa at vi skulle ha 20-25 varehus i Norge. Nå har vi passert 30, men vi gir oss ikke før vi har passert 40, sier Norge-sjefen.

Kjeden har merket kanibaliseringen i eksisterende varehus etterhvert som nye har kommet til, og vil derfor bremse ned etableringstakten noe.

Svenskeraidet

Jula er en av flere kjeder innen kategorien bredt vareutvalg som har hatt høy vekst de siste årene. Virkes prognose er på fem prosent vekst i år for bredt vareutvalg mot tre prosent i handelen samlet. Veksten til disse billigkjedene er en av årsakene til at salget i dagligvarebutikkene har stagnert.

I løpet av en tiårsperiode har den ene svenske kjeden etter den andre vandret inn i Norge med strømlinjeformet kjededrift. Etterhvert har flere danske kjeder fulgt etter.

Jula minner mest om kjeder som Biltema og Clas Ohlson, ifølge Jacobsen.

– "Copy and paste" fra Sverige til Norge har vært en bra suksess fordi svensker og nordmenn er like, sier Jacobsen.

Flyter på jålete verktøy-vaner

Jula-sjefen mener kjeden er forskånet for den mest intense konkurransen fra nye nettaktører. Kjeden la på ett tidspunkt ned nettbutikken, men er nå tilbake innen e-handel.

– Jeg tror ikke på dommedag for kjedene. Vi ser en klar utvikling mot at de store nettaktørene vokser, men for oss som selger driller og verktøy tar denne utviklingen lengre tid. Vi konkurrerer også med Biltema om billige egne merkevarer, men har også kjente merkevarer. Noen er litt mer jålete på verktøy, og der ligger vår suksess.

Mens flere andre billigsuksesser er eid av private equity-selskaper, er Jula fortsatt eid av Karl Johan Blank er som er etterkommerne til gründeren Lars Göran Blank.

– Hvis vi vil åpne en butikk, spør vi "Kalle". Jula skal fortsatt være en familiebutikk, og vi trenger ikke kortsiktige private equity-løsninger som skal pynte brura i fem år.(Vilkår)

Slik oppleves et snøskred
Skumle skredforhold over det meste av landet. Unngå dette.
01:23
Publisert: