Mandag overleverte Gassnova utredningen av et mulig fullskala CO2-håndteringsprosjekt i Norge til Olje- og energidepartementet, skriver Regjeringen.no.

Idéstudien viser at flere industrielle aktører kan være villige til å studere CO2-håndtering videre. De industrielle aktørenes interesse for å delta avhenger imidlertid av hvilke rammevilkår som blir etablert fra statens side.

Mulig å realisere ambisjonen

- Gassnovas idéstudie viser at det kan være mulig å realisere ambisjonen vår om et fullskala demonstrasjonsprosjekt for CO2-håndtering i Norge. Vi vil nå gå nøye gjennom rapporten og vurdere hvordan vi skal følge opp innspillene fra industriaktørene og Gassnovas anbefalinger, sier olje- og enegiminister Tord Lien.

Regjeringen har en ambisjon om å realisere minst et demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst innen 2020. Dette er også målet i klimaforliket.

Ifølge Regjeringen.no vil fremdriftsplanen som er skissert i Gassnovas idéstudie gi et grunnlag for et investeringsvedtak for et CO2-hånteringsprosjekt tidligst kunne bli lagt frem høsten 2018. Dette innebærer at det vil være krevende å realisere fullskala demonstrasjon av CO2-håndtering innen 2020.

Nok studier og vurderinger

Miljøstiftelsen Zero mener det er positivt at Gasanova gjør konkrete anbefalinger om å legge til rette for videre muligheter av CO2-fangts. Likevel mener stiftelsen at det er «på tide å sette spaden i jorden».

- Nå har vi fått nok studier og vurderinger, la oss komme i gang. Vi har tro på at Tord Lien kan få CCS på sporet. Norge må gjennom konkret handling vise at det uttalte målet om norsk fullskala CCS fortsatt står ved lag, og at Norge tar ansvar for sin del av klimakuttene som må til for å nå det internasjonale målet om et nullutslippssamfunn innen 2050, sier leder Marius Holm i Zero.

Tre tips

Ifølge Zero er det fortsatt innen rekkevidde å organisere og bygge et CO2-håndteringsprosjekt innen tre år, slik at målet i klimaforliket blir opprettholdt. Stiftelsen gir olje- og energiministeren tre tips for å komme i gang:

  •  Statsbudsjettet for 2016 må ha konkrete og effektive virkemidler, og tilstrekkelig finansiering. ZERO foreslår et utvidet mandat og en økt bevilgning til Enova for CCS utvikling- og realisering, gjerne i samarbeid med Gassnova.
  •  En innvilgning av midler til et (eller flere) prosjekter, etter en søknadsprosess, bør komme i 2017
  •  2017-2020: organisering, bygging og ferdigstilling av et norsk fullskala CCS prosjekt

Fornøyde

Miljøstiftelsen Bellona gleder seg derimot over Liens uttalelser.

- Han har gått tilbake til å snakke om fullskala co2-fangst i Norge, i stedet for å bare ville sponse et anlegg i utlandet. Det betyr at Norge får full kontroll over prosjektet, og kutter egne co2-utslipp betydelig. Bellona tolker dette som at Lien nå ser potensialet for Norges del. Dette kan bli en ny, stor industri i stedet for en utgiftspost for Norge, sier fagrådgiver Sirin Engen i Bellona.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Overrasket hvis folk ikke følger med på og snakker om oss

Nullmoms på nyheter kan bli stoppet av ESA

- Ser ingen ende på boligprisveksten