Svein Fanebust (61) trekker seg fra toppjobben i Coop Norge på grunn av sin helsemessige situasjon, melder selskapet mandag.

Fanebust har jobbet i Coop-systemet i snart 37 år, 14 av dem som øverste sjef i Coop Norge Handel. Fra 2013 har han også vært administrerende direktør for Coop Norge.

Professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole i Bergen (NHH) mener Fanebust har fremstått som «en reflektert type», og berømmer spesielt håndteringen av Northug-saken.

Samtidig mener han at 61-åringen må ta sin del av ansvaret for sviktende omsetning og fallende markedsandel.

– Fra utsidebetraktninger, har ikke konsernet lykkes i merkevarestrategiene sine, mener NHH-professoren.

Kompetanse og forutsetninger

Coop har siden 2010 tapt markedsandeler hvert eneste år, og for første gang i Remas historie var Coop i 2013 mindre enn Rema på dagligvarer. Samme år gikk Coop-konsernet også med et underskudd på 54 millioner kroner.

Tross åpningen av 57 Extra-butikker i 2014, fortsatte Coop å tape markedsandeler ifjor.

– Da må man begynne å peke på topplederen som forretningsmann, mener Andreassen.

Han viser til at Coop eies av 1,4 millioner medlemmer, som har andeler i over 100 samvirkelag.

– Dette burde gitt dem alle forutsetninger til å lykkes, sier BI-professoren.

«Uheldig»

I begynnelsen av oktober ble det klart at Coop Norge forsøker å gjennomføre et oppkjøp av Icas butikker for 2,5 milliarder kroner. Konkurransetilsynet har varslet at det vil ha sin avgjørelse klar innen 15. mai.

Coop har i dag 22,7 prosent markedsandel, mens Ica har 11,1 prosent. Fanebust har vært driveren av oppkjøpet.

BI-professor Odd Gisholt peker på at Coop i tillegg skal slå sammen mange samvirkelag og få til god drift på det nye sentrallageret sitt på Gardermoen.

– Det er uheldig at et så stort selskap må bytte leder når de er inne i en så veldig avgjørende forandringsprosess, mener Gisholt.

Professor i markedsføring Arne Nygaard ved Markedshøyskolen Campus Kristiania mener Fanebust har «levert for det jevne», men tror han mangler kompetansen som kreves etter sammenslåingen med Ica.

– Dette dreier seg om en stor omstilling. Sammensmelting av to ulike kulturer og sammenslåingen av to ulike forsyningskjeder er komplisert og krevende, understreker han.

«Godt fornøyd»

Kommunikasjonsdirektør Kristin Paus kommer tirsdag med følgende svar på kritikken av jobben den avtroppende toppsjefen har gjort:

– Styret i Coop Norge er godt fornøyd med den jobben Svein Fanebust har gjort for Coop gjennom mange år, og beklager at han av helsemessige årsaker har sagt opp sin stilling som administrerende direktør. Som leder for Coop Norge Handel har han i en årrekke levert meget gode resultater.

Hun viser til at Fanebust selv ikke er tilgjengelig for en kommentar tirsdag.

- Coop Norge står overfor store utfordringer, spesielt knyttet til kjøpet av ICAs dagligvarevirksomhet i Norge. Dette er oppgaver som krever en tilstedeværende toppleder med stor arbeidskapasitet. Jeg har dessverre kommet til at min helsesituasjon er slik at jeg ikke kan lede denne prosessen på optimalt vis, sier han i en pressemelding.

Les mer: Går av som toppsjef i Coop Norge

Les også:
Vil fjerne boplikten ved starten av neste år
Du må belage deg på høyere priser
Går av som toppsjef i Coop Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.