Statoil og partnerne Total og Det norske oljeselskap har tildelt Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) kontrakt for bygging av dekk for Dagny-plattformen.

Dagny-plattformen var den siste av fem store utbyggingsprosjekter som er tildelt de siste månedene. Etter at de fire første er gått ut av landet, har temperaturen steget mellom operatører og norske underleverandører.

IKM-gründer Ståle Kyllingstad mener det er sjokkerende at Statoil nesten velger konsekvent Sør-Korea for bygging.

1,4 mrd til Aker Solutions
Statoil skriver at det har vært stor interesse for oppdraget, og at flere av tilbudene kommer fra grupperinger av norske og utenlandske aktører. Aker Solutions i Stavanger, Oslo og Kuala Lumpur vil bli en «betydelig underleverandør» til kontrakten, og levere detaljerte ingeniørtjenester, offshore sammenstilling og idriftsettelse.

I en egen melding skriver Aker Solutions at selskapet forhandler med Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering i Sør-Korea om de siste detaljene i en kontrakt for underleveranser av detaljerte ingeniørtjenester for produksjonsplattformen på Statoils Dagny-felt. Gjennom en separat kontrakt vil Aker Solutions også stå for sammenstillingen av den 17.500 tonn tunge plattformen i Nordsjøen.

Kontraktene estimeres å være verdt cirka 1,4 milliarder kroner i inntekter for Aker Solutions.

Sikre på leveransen
- Vi er sikre på at leverandøren vi har valgt for hovedkontrakten kan levere på tid, kostnad og kvalitet, sier Jon Arnt Jacobsen, innkjøpsdirektør i Statoil.

Kontraktens verdi er rundt 6,1 milliarder kroner. Kontrakten omfatter design, innkjøp, ingeniørtjenester, bygging, sammenstilling og idriftsettelse. Kontrakten starter nå, og skal sluttføres i første kvartal 2017.

Dagny var norsk oljeserviceindustris siste håp om å få en del av denne bølgen av utbygginger.

Forrige uke meldte Det norske oljeselskap at plattformdekket på Ivar Aasen skal bygges av SMOE i Singapore.

Fra før har kontraktene for Martin Linge, Aasta Hansteen og Statoils britiske Mariner-utbygging havnet utenfor Norge, henholdsvis i Korea og Spania.

Kontrakten for byggingen av understellet til Dagny er allerede tildelt Heerema.

Mistet også ny rørledning
Også kontraktene for Polarled-rørledningen er tildelt i dag. Rørene skal lede gass fra feltet Aasta Hansteen i Norskehavet til gassanlegget på Nyhamna. Statoil har tildelt Marubeni Itochu/JFE kontrakt for å fabrikkere rør til Polarled-rørledningen, Wasco har fått jobben med å påføre dem belegg, og Allseas har fått kontrakten for rørlegging.

Les også dagens leder i DN: Dyrt og norsk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.