Danskene har de siste årene investert voldsomt i de mest risikofylte bedriftsobligasjonene i markedet, såkalte high yield som folkelig kalles søppelobligasjoner.

Så langt har det gått svært bra med en avkastning på ti prosent i 2013, men nå advarer eksperter mot å bli overmodige, skriver epn.dk.

Disse obligasjonene har i utgangspunktet høyere rente enn de fleste andre obligasjoner, fordi risikoen er høyere. Men når etterspørselen er høy presses prisen på obligasjonene opp, noe som betyr lavere renteavkastning for investorene.

Høylytte advarsler

Etter en eksplosjon i kjøpene i 2012, var det spesielt i begynnelsen av 2013 høylytte advarsler i Danmark om at prisene på slike obligasjoner var kommet for høyt opp og at en prisboble var på vei.

Både danske pensjonsfond, toppfolk i den amerikanske sentralbanken og verdens største kredittvurderingsbyrå Moody's Investor Services pekte ifølge avisen på en rekke tegn på overoppheting i markedet.

Det stoppet ikke danskene fra å kjøpe nye søppelobligasjoner. Ved utgangen av 2013 satt danskene med slike obligasjoner til en verdi av 64 milliarder danske kroner, opp fra 41 milliarder året før.

Slipper unna

Også ellers i Europa flokker investorene til søppelobligasjoner i desperat jakt på høyere avkastning enn hva sikre statsobligasjoner eller lusne bankrenter gir.

- Det har bredt seg en erkjennelse om at det er rikelig med likviditet i markedet. Det har skapt en etterspørsel etter alt som bare gir litt høyere avkastning, sier investeringsdirektør Leif Hasager i danske Formuepleje til epn.dk.

Forskjellen i effektiv rente melllom søppelobligasjoner og sikrere obligasjoner er nå den laveste siden rett før finanskrisen startet i 2007.

Ifølge Moodys er køen av sultne investorer så stor at bedriftene som tar opp obligasjonslån slipper unna med mer og mer.

- Generelt er kvaliteten på det som kommer på markedet i dag lavere enn det som kom fra 2010 til 2012. Men folk kjøper likevel. Det er viktigere enn noen gang å sette seg inn i hva man kjøper, sier obligasjonssjef Kristian Brinch Hansen hos formuesforvalteren Investering og Tryghed.


Les også: 120.000 danske boligeiere fanget i prisfelle

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.