Boligmarkedet i Danmark er på bedringens vei.

Men fortsatt er det mange som ikke kan selge til den prisen de ga for boligen sin, skriver epn.dk.

Et tap på i gjennomsnitt 400.000 danske kroner (435.000 norske) hvis de skulle selge nå, det er situasjonen for 120.000 dansker som kjøpte parcelhus, en frittliggende bolig, eller eierleilighet da prisene toppet ut i siste halvdel av 2006 før finanskrisen.

Det viser eierleilighetsindeksen til Homes hus, som ifølge avisen er en nøyaktig indikator for utviklingen i boligmarkedet.

- De er i en alvorlig situasjon. For hvis de blir tvunget til å selge kan det bare skje med et stort tap, sier sjeføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, til epn.dk.

Store tap

Et gjennomsnittlig parcelhus på 140 kvm kostet i mai i år i underkant av 1,7 millioner danske kroner, som er 445.000 mindre enn toppen i 2006.

En gjennomsnittlig eierleilighet i Danmark på 85 kvadratmeter koster i dag 1,8 millioner, som er 370.000 kroner mindre enn i 2006. I København er snittprisen 2,4 millioner, ned fra 2,8 millioner i 2006.

- Hvis ikke prisene går opp til nivåene fra 2006 kan det bli vanskelig for boligmarkedet. Men ingen har interesse av plutselige og kraftige prisøkninger, for da kan markedet få en alvorlig bakrus, sier Hilligsøe Heinig til avisen.

Selv om boligprisene i Danmark har hentet seg godt inn de siste årene, falt prisene på eierleiligheter i København og Aarhus i mai med henholdsvis 0,8 prosent og 2,1 prosent. 60 prosent av alle salg av eierleiligheter i Danmark skjer i København. Antallet eierleiligheter til salgs i den danske hovedstaden er økt med mer enn 50 prosent det siste året.

Les også: Danskene har høyest gjeld i verden

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Danmark er Nordens Spania

Advarer om global boligboble