Den danske banken Amagerbanken har begjært seg selv konkurs. Banken blir nå overtatt av et statlig selskap kalt "Finansiel Stabilitet".

Amagerbanken leverte inn sin konkursbegjæring søndag kveld, etter to og et halvt års kamp for å overleve.

Beslutningen kom etter at styret fredag kveld besluttet å foreta ytterligere nedskrivninger i banken på over 3 milliarder danske kroner, noe som medførte at banken fikk en negativ egenkapital på over 600 millioner kroner.

Endevendt
Amagerbankens nye ledelse med styreformann Niels Heering og direktør Steen Hove i spissen, som ble valgt i november ifjor, har siden da endevendt bankens låneengasjementer.

Og de er sjokkert over antallet ekstremt dårlige kunder, og det de betegner som et meget dårlig bankhåndverk, som endte med helgens milliardnedskrivning og bankens endelikt.

Amagerbanken har flere ganger holdt på å gå dukken, men hver gang har den klart å skaffe nye midler. Blant annet har en av Danmarks mest kjente milliardærer to ganger skutt inn 800 millioner kroner for å redde den.

Åpner likevel mandag morgen

Til tross for konkursen åpner banken som vanlig mandag morgen, og de ansatte fortsetter ifølge børsen.dk i et nytt selskap som får navnet Amagerbanken av 2011.

Kunder vil fortsatt få utført de vanligste bankforretningene i Amagerbanken, da Finansiel Stabilitet stiller den nødvendige likviditet til rådighet.

Konkursen medfører imidlertid at innskuddsgarantien trer i kraft. Det betyr at de kunder som har mer enn 750.000 danske sparekroner innestående i banken har tapt det overskytende til konkursboet. Totalt gjelder det cirka 700 kunder.

Som kjent har EU vedtatt at dekningsnivået for innskytere i bankene skal være 100.000 euro, rundt 800.000 norske kroner, for alle EU-land, inklusive EØS-landet Norge. Finansminister Sigbjørn Johnsen har derfor vært på lobbytur til Brussel for å kjempe for den norske innskuddsgarantien på to millioner kroner.

DnB Nor har ingen eksponering mot danske Amagerbanken. Det opplyser informasjonsdirektør Thomas Midteide til TDN Finans mandag.

Les også: - Kampen for norsk bankgaranti ikke oppgitt

- Banker må kunne gå konkurs


Dansk bank i krise stuper på børsen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.