Sveriges sentralbanksjef Stefan Ingves er svært bekymret over svenskenes høye gjeld på 170 prosent av disponibel inntekt.

Nylig advarte han om at smertegrensen går ved 180 prosent.

I Norge har gjeldsgraden passert 200 prosent av disponibel inntekt, og ekspertene slår hverandre ihjel med argumenter om det er en boligboble i Norge.

Men hvis det er grunn til å være bekymret i Sverige og Norge, så skulle man tror at de danske tallene virkelig burde skremme.

Vil tåle rente- og inntektssjokk

De danske husholdningene har nemlig en snittgjeld brutto på 321 prosent av disponibel inntekt, som er høyest i verden, skriver di.se.

- Et stort flertall av de danske husholdningenes gjeld er i husholdninger som har en tilstrekkelig robust økonomi til å klare rente- og inntektssjokk. Trusselen mot den finansielle stabiliteten fra den siden er derfor ikke så alvorlig akkurat nå, forklarte den danske sentralbanksjefen Lars Rohde i et skriftlig svar til Bloomberg News nylig.

Har strammet inn kraftig

Men selv om den økonomiske stabiliteten ikke er truet for øyeblikket, så er situasjonen ikke uten bekymringer for dansk økonomi.

Danskene har nemlig strammet inn livremmen ganske hardt de siste årene, og bruttonasjonalproduktet var ifjor ikke stort større enn i 2008, ifølge data fra analyseselskapet Trading Economics.

- Etterspørselen har falt betydelig, noe som bekymrer bedriftene, ikke minst innen detaljhandelen, sier Lars Olsen, økonom hos Danske Bank i København, til di.se. Han sier også at danskene sparer veldig mye, blant annet har de verdens høyeste pensjonssp#229, og at gjelden på 321 prosent av disponibel inntekt derfor i noen grad gir et falskt bilde av situasjonen for de danske husholdningene.

Den danske utgaven av det norske Finanstilsynet er litt mer bekymret og vurderer ytterligere utlånsreguleringer.

- Den svake veksten i forbruket er relatert til den overdrevne gjeldsøkningen før krisen. Analysen viser at husholdningene med høyest gjeld kutter sitt forbruk mer enn andre, sier sjefen Ulrik Nødgaard til Bloomberg.

Les også: Paul Krugman: - Danmark er Nordens Spania


<b>Danske økonomer frykter norsk boligboble</b>


- Jeg ville ikke satset på bolig akkurat nå


<b>- Uvanlig stor risiko for at det går uvanlig ille med boligprisene</b>


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.