- Min verste investering?

Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets må tenke seg om.

- Jeg har egentlig ikke gjort så store investeringer. Ingen bolig, ingen bil, sier hun.

- Hva som helst?

- Ja, da må min verste investeringen være så noe så enkelt som en sånn elektrisk - hva heter det?- håndvisp, ler Saltvedt.

I DN.nos julespalte snakker vi med et knippe kjente personer om den feilslåtte pengebruken. Hva har vært deres verste investering og hva har tapsprosjektene lært dem? Og når bruker de, med vel viten, penger ufornuftig?

Investerte i utdannelse
Saltvedt husker ikke hva denne håndvispen kostet, annet at hun kan slå fast at nedsiden var liten.

- De som har tapt på dette, er vel de som ikke har fått smake på all den fantastiske maten jeg skulle lage. Den står fremdeles ubrukt i pakningen, og her snakker vi mange år. For å si det sånn: jeg er dårlig på å lage mat, erkjenner hun.

- Hva er din største investering, da?

- Definitivt utdannelsen min, svarer oljeanalytikeren, som etter 11 år med studier, mange av dem i utlandet, hadde opparbeidet seg et realt studielån.

Jeg bør vel gjøre noen investeringer

- Det var stort, ja. Nå har jeg heldigvis snart betalt ned alt. Jeg bør vel gjøre noen investeringer, i alle fall i en bolig, sier Saltvedt.

Anbefaler aksjer
Med tanke på boligkjøp, vil hun riktignok se an boligprisutviklingen litt.

- Jeg ville kanskje ikke satset på bolig akkurat nå. Vi (Nordea Markets red. anm.) tror boligprisene skal falle samlet sett rundt 20 prosent 2014 og 2015. Kanskje man kan gjøre et varp, sier Saltvedt.

- Hvilke investeringer bør man satse på i dag?

- For øyeblikket er det aksjemarkedet som har gått bra, og det ser ikke ut som at det blir så galt fremover heller. Nå begynner vi også å se vekst ute.

Om oljesektoren sier analytikeren:

- Det er fremdeles litt press på kostnadene. Det kommer til å slakke litt ned på tempo, men inntjeningen er fremdeles forholdsvis god. Både olje og gass synes jeg egentlig er spennende markeder fremover. Andre typer råvarer er jeg litt skeptisk til enn så lenge. Det slakker litt på tempo i Kina, og mye er avhengig av hvordan det går her fremover.

- Sløser lite
Noe fall i oljeprisene, avviser hun riktignok blankt. Saltvedt mener derfor utsiktene for norsk økonomi ser gode ut, til tross for at mange hevder vi går mot en periode med lavere vekst.

- Jeg tror ikke vi skal sette inn noen panikkstemning, for der er vi ikke i nærheten. Samtidig er det ikke tvil om at oljeprisen flater ut. Da øker kostnadene slik at det påvirker de viktige driverne i økonomien, som de siste årene har vært boliginvesteringer og oljeinvesteringer. Det vil derfor bremser noe og at vi kan se en liten økning i arbeidsledigheten. Samtidig har vi enda mulighet til å bruke mer over offentlige budsjetter, sier Saltvedt.

Ifølge henne er det liten grunn til å bekymre seg for mye.

- Jeg tror nok man skal ha litt bevisstgjøring i forhold til pengebruken. Låner vi mer enn det inntektene våre øker, bør vi tenke oss om. Spesielt med tanke på at boligprisene kan falle. Vår følelse av rikdom er jo ofte knyttet til at man har investert i bolig og at boligprisene øker.

- Hvordan er ditt eget forhold til pengebruk?

Jeg får ofte høre at jeg har veldig mange kjoler

- Jeg vil si at jeg sløser lite. Jeg prøver å ha et forholdsvis kontrollert pengebruk.

- Bruker du aldri penger på en ufornuftig måte?

- Noen vil vel påstå at det ikke ville være noen krise om jeg kuttet litt ned på kles- og skobudsjettet. På de to områdene bruker jeg nok mer enn gjennomsnittet. Jeg får ofte høre at jeg har veldig mange kjoler, men da vil jeg si at jeg jo stort sett jobber med menn. De har en tendens til å bruke mye av de samme dressene, smiler hun.

Følg med på DN.no for flere intervjuer i denne serien! I morgen: Herman Friele.

Les allerede publiserte:
- Mye av sparekapitalen var spist opp. Det var ubehagelig (Peter Hermanrud)
- Av og til handler det om å velge med hjertet (Bjørn Maaseide)
- Min verste investering var også min beste (Mille-Marie Treschow)
- Mye av det ledelsen hadde sagt var preget av stor kreativitet (Jens Ulltveit-Moe)
- Gjort er gjort, så får man heller finne løsninger (Ståle Kyllingstad)
- Det var kanskje den tøffeste innrømmelsen i mitt liv (Petter Stordalen)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.