Siden tirsdag har en rekke store norske selskaper samt Norges Bank blitt utsatt for omfattende dataangrep. Hadia Tajik (Ap) er kritisk til myndighetenes beredskap.

- Jeg mener det er grunn til å være veldig bekymret. Sikkerhetstjenestene har i sine trusselvurderinger påpekt at dette er et område der man ser stadig flere sofistikerte angrep. Jeg vurderer beredskapen som svært sårbar, sier Tajik, som er leder i Stortingets justiskomité.

Savner strategi

Tidligere i år ba Arbeiderpartiet regjeringen om å sette ned et utvalg for å vurdere digitalt sårbarhet. I juni bestemte regjeringen seg for å nedsette et slik utvalg. Utvalget skal identifisere sårbarheter og gi anbefalinger om ansvarsfordeling på de enkelte områdene.

- Man har i dag en strategi for informasjonssikkerhet fra 2012, og en strategi på forsvarssektoren fra 2013. Det man mangler er en politisk forankret, nasjonal, sektorovergripende cybersikkerhetsstrategi, sier Tajik.

Hun savner blant annet en klar definisjon av hva som er nasjonal kritisk cyberinfrastruktur.

Ser til Sverige

Datasikkerhetsselskapet McAfee lagde i 2012 en rangering om datasikkerhet, der Finland og Sverige var landene som kom best ut.

- Vi må se til land som har kommet lenger enn oss på dette feltet, sier Tajik.

- Er det tenkbart at myndighetene skal bidra å beskytte private selskapers cybersikkerhet?

- Ja. Men selvsagt skal vi ikke frita de private fra deres ansvar, som jeg opplever at de tar på alvor. Satt litt på spissen: Norske myndigheter har ansvar for å bidra til at ingen fysisk stjeler datamaskinene til DNB. Da mener jeg det er like relevant at myndighetene bidrar til at man ikke på andre måter kan stjele informasjonen banken sitter på, sier Tajik.

- I tillegg er det ikke unaturlig å vurdere enkelte private aktører som del av den kritiske infrastrukturen, sier Tajik.

Les også:
Norges Bank bekrefter: Dette har ingen klart før
Asia i dag: Gullrush for japansk solenergi
Vil bruke euroen som våpen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.