Tirsdag ble en rekke norske selskaper angrepet av et massivt dataangrep. Norges Banks nettsider var blant nettsidene som ble nedstengt.

It-avdelingen til Norges Bank bekrefter onsdag at de har vært utsatt for lignende angrep før, men at dette er første gang i historien at noen har klart å sette nettsidene deres ut av spill.

- Nettsiden vår har vært nede før, men aldri som følge av et DDoS-angrep. Dette er en del av et stort angrep som har påvirket mange, sier kommunikasjonsrådgiver Therese Riiser Wålen i Norges Bank til DN.

Under kontroll

Ifølge Wålen skal alt være tilbake til normalen i dag.

Det er Evry som leverer it-tjenester til Norges Bank. Informasjonssjef Geir Remman i selskapet sier de har situasjonen under kontroll.

- Det har ikke kommet nye angrep. Sett fra vår side er det kontroll på de fleste områder i dag, sier informasjonssjef Geir Remman i Evry til DN onsdag morgen.

Angrep mot sektoren

Dagens Næringsliv skrev tirsdag at syv av Norges største bedrifter opplevde problemer med sine nettsider og nettbankløsninger. Også andre bedrifter ble rammet, deriblant flere norske flyselskaper og telekomselskaper.

Foreløpig har ingen av selskapene gitt informasjon som tyder på at de vet hvem som står bak tirsdagens angrep.

DDoS-angrep er et angrep mot nettsiden der store mengder påloggingsforsøk foretas på en gang, slik at kapasiteten sprenges. Til dette brukes gjerne et robotnett, eller «botnet», som er et stort nettverk av infiserte datamaskiner satt til å gjennomføre en spesiell oppgave, som å sende ut spam-mail eller gjennomføre DDoS-angrep.

Slike angrep må ikke forveksles med hackerangrep. Der DDoS-angrepene overbelaster en server eller nettside, bryter hackerangrep seg gjennom sikkerhetssystemer for å hente ut informasjon.

Les også:
Asia i dag: Gullrush for japansk solenergi
Vil bruke euroen som våpen
NHH-rektor: - Det kan være at vi i dag mangler økonomer med det store overblikket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.