- Jeg ble veldig overrasket, men når man ser nærmere på hvor barnehagelederne scorer høyt. er det ikke så rart. De er jo utdannet pedagoger, sier Odd Leiv Andersen, organisasjonsutvikler og daglig leder i Nike Konsult til Dagens Næringsliv.

Konsulentfirmaet, som har utviklet norske ledere i 11 år, fikk første gang barnehageledere på kundelisten for tre år siden.

Nå er ikke Andersen i tvil om at disse lederne er langt bedre egnet i jobben sin enn snittet av de 4000 andre lederne han og firmaet har jobbet med opp gjennom årene. Enten det har vært innen skipsbygging, oljeindustrien, banksektoren eller helsepersonell.

Gjennom spørreskjemaer som blir fylt ut av medarbeiderne til alle lederne han har på kurs, kommer det frem at barnehagelederne scorer langt høyere på flere av kjerneområdene som alle ledere evalueres på.

Utover bollebaking

– Vi ser at snittet i basen vår, som består av alle disse lederne, ligger lavere enn snittet på de 80 barnehagelederne vi har fulgt og utviklet, sier Andersen.

Kristin Eide er en av dem som er blitt evaluert av sine medarbeidere gjennom Nike Konsults lederevalueringer.

– Barnehageyrket har lenge vært et lavstatusyrke og vi henger litt igjen i inntrykket av at vi stort sett baker boller eller steker vafler. Her på Nordstrand, hvor jeg har vært leder, er vi 54 barn og 11 ansatte. Det sier seg selv at det er ganske mye logistikk og mye som skal klaffe for å tilfredsstille barna og deres foreldre, sier Eide.

Mykt versus hardt

Hun understreker at hun ser en viss forskjell ved å lede et industrikonsern og en barnehage.

– Jeg tror hverdagen der ute er hardere i kantene enn den er hos oss, selv om budsjettene som skal overholdes nok er strammere her enn i mange andre virksomheter i næringslivet. Men det er klart når varen vår bedrift produserer er barns utvikling, så må miljøet på arbeidsplassen nødvendigvis bli av det myke slaget, sier Eide.

Les også på DN.no:
  250.000 vil ha fruktrabatt dnPlus
  Tapte årslønnen på én uke dnPlus
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.