Oljedirektoratet anslår at totale utvinnbare ressurser på norsk sokkel per 31. desember 2008 var rundt 13 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter.

Av dette er kun rundt 38 prosent allerede produsert. Men anslagene forutsetter at olje og gass utvinnes fra alle områder på norsk sokkel.

Oljedirektoratets anslag viser også at to tredjedeler av de gjenværende olje- og gassressursene på norsk sokkel, ventes å finnes i nordområdene.

Men regjeringen har ikke åpnet for oljevirksomhet i store deler av disse områdene. Dermed kan milliardverdier bli etterlatt på havbunnen.

Flere områder stengt
I dag står striden om åpning for oljeleting i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Men disse områdene er bare en liten del av alle områdene regjeringen har stengt for oljevirksomhet.

 

På listen står også hele nordlige delen av Barentshavet, omstridt område mot den russiske grensen, Eggakanten, Finnmarkskysten, kysten av Helgeland, Møreblokkene som ikke er åpnet og Skagerak.

Ingen nye områder
Oljeindustriens landsforening (OLF )som samler oljeselskapene, klager over at oljeselskapene ikke har fått nye letearealer de siste 15 årene. Istedet er det de samme områdene som blir utlyst for leting gang på gang.

Det er mange andre steder istedet for Lofoten og Vesterålen hvor regjeringen kunne ha gitt oljeselskapene tilgang, men OLF innrømmer dog at områdene Nordland VI og VII og Troms II er indrefiletene.

- Lofoten og Vesterålen er det mest prospektive området på norsk sokkel, bekrefter OLF-leder Per Terje Vold.

Les også: Skjuler mulige storfunn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.