Internasjonale finansmarkeder er tirsdag sterkt preget etter noen av finansbransjen mest dramatiske dager noensinne. Og investorene holder fortsatt pusten.

Kollapsen i Lehman Borthers og oppkjøpet av Merrill Lynch førte til at halvparten av de gjenværende investeringsbankene på Wall Street forsvant på et blunk.

Nå er spørsmålet om flere store finansgiganter kan lide lignende skjebner.

- Denne uken skal vi følge med på om den største tilbyderen av kommersiell forsikring i USA overlever og om den største sparebanken overlever, sier kredittanalytiker Pål Ringholm i First Securities til DN.no.

AIG og WaMu
  Selskapene Ringholm sikter til er forsikringsgiganten American International Group (AIG) og sparebanken Washington Mutual (WaMu).

Begge befinner seg i en finansiell hengemyr.

AIG er forsikringsselskapet som har krympet 93 prosent siden aksjemarkedet verdsatte virksomheten til nærmere 190 milliarder dollar i 2006. Den gangen var selskapet blant de fem største finansinstitusjonene i verden.

Nå er AIG på desperat jakt etter kapital. Ifølge Bloomberg News kan det dreie seg om 70 til 75 milliarder dollar.

Tidligere har det versert rykter om at banken trenger 40 milliarder dollar for å dekke inn økte sikkerhetskrav.

Nedgradert
Mandag kveld amerikansk tid ble forsikringsselskapets langsiktige kredittrating nedgradert av de tre store ratingbyråene S&P, Moody's og Fitch.

- Store finansinstitusjoner er avhengige av å ha en sterk rating. De må være en sterk motpart, sier Ringholm og gir et eksempel:

- Dersom du skal forsikre huset ditt ønsker du at forsikringsselskapet skal være i stand til å gjøre opp for seg.

Les mer: Krisen vokser for AIG

Ifølge Bloomberg News kan mandagens nedgraderinger føre til 13 milliarder dollar i nye sikkerhetskrav. Og ratingbyråene har truet med ytterligere nedgraderinger dersom AIG ikke får orden på finansieringen.

- I språkdrakten til ratingbyråene er dette en relativt stor nedgradering, sier Ringholm.

Enorme tap
USAs største sparebank, Washington Mutual (WaMu), befinner seg i en lignende situasjon.

Kredittratingbyrået Standard & Poor's kuttet ratingen på den Seattle-baserte banken til såkalt junk-nivå mandag, fra BB- til BBB-.

S&P fulgte dermed opp lignende ratingkutt fra Moody's og Fitch i forrige uke.

WaMu har de siste tre kvartalene rapportert tap på 6,3 milliarder dollar på grunn av krisen i det amerikanske boligmarkedet. Forrige torsdag opplyste banken ifølge Bloomberg News at tapsavsetningene for tredje kvartal blir på rundt 4,5 milliarder dollar.

Aksjen har falt 94 prosent på New York-børsen det siste året.

Må stille økt sikkerhet
- Nedgraderingene får konsekvenser på grunn av sikkerhetskravene som er stilt til finansinstitusjonene. I låneavtalene ligger det betingelser om at man må putte inn mer kontanter i sikkerhet dersom kredittratingen nedgraderes, sier Ringholm.

- Dette drar på likviditeten deres, og likviditet er ikke akkurat det det finnes mest av i markedet for tiden, konstaterer kredittanalytikeren.

Dersom de store finansgigantene ikke klarer å skaffe frisk kapital kan det føre til nye sjokkbølger i markedene.

- Det gjelder AIG, Lehman og Washington Mutual. Dersom alle skulle gå over ende og staten ikke trer hjelpende til, vil det få en følgeeffekt for andre finansinstitusjoner, sier Ringholm og viser til at vi allerede har sett konsekvenser av Lehman-kollapsen her til lands.

- Flere skandinaviske banker, deriblant DnB Nor, hadde lånt ut penger til Lehman. Det samme gjelder oljefondet, sier kredittanalytikeren.

Les mer: Så mye kan de tape

- Et mye større problem
Toppsjef Kenneth Lewis i Bank of America, som la 50 milliarder dollar på bordet for Merrill Lynch i helgen, sa følgende om konsekvensene av en eventuell kollaps i forsikringskjempen AIG i et intervju med CNBC mandag:

- Jeg vet ikke om en eneste stor bank som ikke har en betydelig eksponering mot AIG. En kollaps vil være et mye større problem enn det meste vi har sett tidligere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.