Ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet er flere ukrainske soldater tatt til fange av separatistene i Debaltseve. 

Under fire døgn etter at våpenhvilen trådte i kraft, ser den ut til å rakne fullstendig med «intense» kamper i Debaltseve, ifølge talsmenn på begge sider av konflikten.

NATOs øverstkommanderende i Europa, Philip Breedlove, skrev tirsdag på Twitter at separatistene bryter våpenhvilen i Debaltseve og at de nekter Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) adgang til byen.

– Mange drepte

– Det er sårede og drepte, men vi kan ikke bekrefte antallet ennå, sier den lokale, Kiev-lojale visepolitisjefen Ilija Kiva på telefon til nyhetsbyrået AFP.

Ikke navngitte separatistledere sier til nyhetsbyrået Interfax at de har drept «mange» ukrainske soldater. Om lag 8.000 regjeringssoldater befinner seg i Debaltseve, og opprørerne har nærmest omringet det strategiske jernbaneknutepunktet midt mellom Donetsk og Luhansk.

Separatistledere hevder at de har tatt kontroll over jernbanestasjonen i byen, og at «mange regjeringssoldater har overgitt seg». Dette avviser ukrainske militære.

Uklare tiltak

Tirsdag formiddag, før meldingene om de harde gatekampene i Debaltseve, opplyste ukrainske militære kilder at fem ukrainske soldater er drept og 14 såret i løpet av det siste døgnet.

Noe tidigere på dagen kom beskjeden om at Russland, Ukraina og Tyskland er enige om «konkrete tiltak» for å sikre observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) muligheten til å observere våpenhvilen.

Tiltakene er myntet på Debaltseve, men mens kampene fortsatte å rase i byen utover ettermiddagen, var det fortsatt uklart hva tiltakene egentlig innebærer.

OSSE har tidligere opplyst at opprørere nekter dem tilgang til byen.

Tunge våpen blir ved fronten

I henhold til fredsplanen skulle partene begynne tilbaketrekningen av tunge våpen ved midnatt tirsdag lokal tid. Prorussiske opprørere i Luhansk-regionen hevder at tunge våpen trekkes tilbake.

– I går var jeg ved frontlinjen, og våre stridsvogner og artilleri ble trukket tilbake. Fakta er at vi begynte å oppfylle våre forpliktelser i går kveld, hevder den selvutnevnte lederen i Luhansk, Igor Plotnitskij, overfor Interfax.

Ukrainsk militære har ikke kommentert påstanden, men har gjentatt kravet om at kampene må opphøre før det blir aktuelt å fjerne våpnene – et krav representanter for både opprørerne og Kiev har gjentatt flere ganger tidligere.

 

LES OGSÅ: Myanmar erklærer unntakstilstand i nordøst

Nordmenn flest mener privatøkonomien er stabil

Venter panikkartede fall i markedene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.