Rentekommentar: De europeiske statsrentene trakk ned fredag på ny frykt for den økonomiske utviklingen, og spesielt gjelden, i flere av landene i randsonen av Europa.

Du kan like gjerne lære deg det nye frykt-ordet med en gang: "Pigs"

Pigs-landene er opprinnelig Portugal, Italia, Hellas (Greece) og Spania - men der Irland stadig oftere utgjør I-en.

Prisene på CDSer (forsikringen som sikrer kjøperen mot kreditthendelser som konkurs eller mislighold statsgjeld, såkalte credit default swaps) for Pigs-obligasjoner, steg til rekordnivåer i løpet av fredagen.

Markedets bekymring for at landene ikke klarer å rydde opp i sine vaklende statsfinanser, som i løpet av uken særlig spredte seg til Portugal, holdt seg mot slutten av uken.

Les mer om dette: Mister troen på Spania og Portugal

Aksjemarkedene, oljeprisen og kronekursen kom også ned fredag, med problemene i Pigs-landene som en klar hovedårsak.

Tegn til ny frykt
Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i Norges Bank holdt foredrag under Samfunnsøkonomenes valutaseminar på Lysebu fredag. Han påpekte at til tross for at utviklingen i verdensøkonomien ser ut til å bli noe bedre enn sentralbanken har lagt til grunn i gjeldende pengepolitisk rapport, er det nå tegn til ny frykt i økonomien - og viste til nettopp frykten for statsfinansene i Pigs-landene.

Videre bidrar usikkerheten rundt den kinesiske innstrammingen til frykt, både for den globale etterspørselen og for hvordan innvirkningen vil være på den amerikanske økonomien.

Renteprognosen i Norge tilsier 50 prosent sannsynlighet for at neste renteheving kommer i mars og 50 prosent for at den heller kommer i mai.

- Samlet sett er det ikke kommet ny informasjon som endrer dette, sa Qvigstad imidlertid til TDN Finans.

Renten på tyske statsobligasjoner med ti års løpetid falt fire basispunkter, og tilsvarende norske renter var ned like mye. Irske renter var opp tre punkter, mens italienske og spanske renter var uendret. Portugisiske renter var imidlertid ned tre punkter fredag, men er opp 32 punkter den seneste uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.