– Jeg føler meg alltid bedre når jeg faster, enn når jeg ikke faster, sier Irina Rossinski.

Det er formiddag i The Hamptons – ferieparadiset til velstående newyorkere. Rundt en gigantisk kjøkkenøy står fire damer og drikker grønn juice med sugerør. De har tatt inn på American Yogini, som kombinerer yoga og faste med luksus. For 1700 kroner per dag får de eget rom, morgenyoga – og to glass ferskpresset juice i døgnet. Nå er det tid for tarmskylling.

– Å faste kan minne litt om å rydde i en roteskuff: Du plukker ut alle tingene, rengjør skuffen og kaster alt unødvendig – før du kan bruke den igjen, sier Mary McGuire, gründeren av American Yogini.

– De fleste som kommer hit vil gå ned i vekt eller ha en forandring. De er oppegående damer som vet at noe er feil, fysisk eller psykisk, men de har ikke nok tid i livene sine til å finne ut av det.

Hun bretter ut en rosa tarmskyllingspose på benken og demonstrerer: Sett sammen pose, slange og tut. Smør tuten med olivenolje. Fyll posen med lunket vann og heng den høyt.

– Og så er det bare å legge seg ned, føre inn tuten i endetarmen og la vannet renne inn. Dere må gjerne «klatre» litt oppover veggen med bena, sånn at det kommer til i alle kriker og kroker. Og når posen er tom, går dere på do og venter på at alt skal komme ut igjen!

Irina Rossinski nikker. Hun er tannlege med egen praksis på Manhattan. Etter å ha slitt med bihulebetennelser hele livet oppdaget hun fasten – og bestemte seg for å bare drikke vann til kroppen hadde renset ut alle betennelser. 21 dager senere var hun frisk.

– Jeg visste at det kom til å skje til slutt, sier hun. – Det er fullstendig logisk: Cellene kvitter seg med avfall og fornyer seg hele tiden. Og når kroppen ikke får næring, begynner den å «spise» av seg selv. Til slutt er du helt ren.

Les også: Slik renser ekspertene kroppen

 
Ut med det! Du er forgiftet. Av fargestoffer, ferdigmat, for mye mat. Av parfyme og oppvaskmiddel. Av stress. Av antibiotikaen i biffen du nettopp spiste. Kanskje sliter du med bihulebetennelser, eksemer, leddplager, depresjoner. Men kroppen kan ordne opp selv. Det mener tilhengerne av detox. Hvis du bare gir kroppen en skikkelig pause, renser den for gifter.

Det amerikanske researchbyrået Datamonitor mener at detox – avgiftning, renselse – vil bli en av de store produkttrendene i 2009. Selveste prins Charles har lansert sitt eget detoxprodukt – og tilhengerne av ideen er mange: Michelle Obama har fortalt at presidentfamilien har kuttet ut mat med tilsetningsstoffer – og at det var grunnen til at hun bare var syk én gang i løpet av valgkampen. Oprah Winfrey fastet 21 dager ifjor sommer for å få tilbake energien. Beyonce levde på sitronsaft, lønnesirup og cayennepepper for å avgifte kroppen og gå ned ni kilo på ti dager til filmen «Dreamgirls». Og bøker som «Dr. Joshis Holistic Detox» og «21 pounds in 21 days – The Marthas Vineyard Diet Detox» blir frontet av Gwyneth Paltrow og havner på New York Times bestselgerliste.

– Vi lever i en giftig verden. Luften, vannet, kosmetikken og ikke minst maten vår inneholder masse gifter som skaper inflammasjoner, sykdommer og død. For å overleve og utvikles, er det nødvendig at vi detoxer, sier Alejandro Junger.

Han er amerikansk lege med klienter som Gwyneth Paltrow og Donna Karan, og aktuell med boken «Clean: The Revolutionary Program to Restore the Body’s Natural Ability to Heal Itself» .

Etter å ha slitt med depresjoner, allergier og irritert tarm i flere år, og fått seks forskjellige medisiner, men null forkl#229er på problemene, oppdaget han detox og ble frisk. I tillegg til å bli kvitt syv kilo.

– Detox har vært populært i USA i flere år, men det er først nå at fenomenet har nådd Europa, sier svenske Tanja Djelevic, som er personlig trener i Hollywood og kommer med boken «Detox ditt liv» til sommeren.

– Debatten rundt ferdigmat og «uren» mat har skapt behov for å rense kroppen. En annen ting er at folk ser på kjendisene og vil ha en rask løsning. De tar en fastekur, går ned i vekt og legger på seg like fort igjen, sier Djelevic.
 
Holistisk renselse. Allerede i 1993 etablerte den indiskbritiske legen Nish Joshi sin holistiske klinikk i London. Han fikk god hjelp til å utvikle metoden av prinsesse Diana, som han besøkte fast i leiligheten hennes i Kensington Gardens til hun døde.

Dr. Joshis «holistic detox» starter med en kur på 21 dager hvor du kutter ut matvarer som hvete, poteter, rødt kjøtt, alkohol, gjær, sukker, kaffe og melkeprodukter. Kroppen skal kvitte seg med alt som skaper syre.

– Den vanlige dietten i Vesten har tippet altfor mye over mot syreskapende matvarer med mange kjemikalier som på sikt gir problemer som betennelser i ledd og muskler. Å balansere dietten er første skritt mot å føle seg bedre, sier han.

I dag har Nish Joshi klienter som Kate Moss, Cate Blanchett og Ralph Fiennes – og for tre år siden kom boken «Dr. Joshi's Holistic Detox – 21 days to a healthier slimmer you – for life».

På omslaget står det: «Joshi is truly special. I love him. Gwyneth Paltrow.»

Kjendisdetox. – Jeg tror at det er en direkte sammenheng mellom alle miljøgifter, alle tilsetningsstoffer i maten og alle sykdommer, sa Gwyneth Paltrow til britiske ELLE i mars i år.

Interessen for mat og helse våknet da faren hennes fikk kreft og ble fortalt at han måtte «completely detoxify» av en makrobiotisk rådgiver. Bruce Paltrow tapte kampen mot kreften, men Paltrow ble ivrig tilhenger av detox, og deler sine erf#229er og råd på bloggen GOOP. Årets første innlegg handlet om at hun trengte å bli kvitt julekiloene. Løsningen var en syv dagers kur – uten sukker, melk, gluten, kjøtt, soyaprodukter, nøtter, poteter, tomater, paprika, aubergine, kaffe og alkohol.

Bak kuren sto legen Alejandro Junger, som mener at kjendiser som Paltrow absolutt har vært med på å gjøre detoxmetodene mer populære.

– Men om de er blitt mer akseptert er et annet spørsmål, sier han.

– Da jeg traff Gwyneth stilte hun meg spørsmål som avslørte at hun allerede hadde god forståelse for detoxprosessen – ting det hadde tatt meg flere år å finne ut av. Likevel ble hun totalt slaktet etter innlegget sitt, som om hun var en privilegert bimbo som burde drive med det hun kan, skuespilleri.

Selv sier Paltrow at hun bare vil dele sine erf#229er. Gode og dårlige.

– Jeg liker å faste og detoxe et par ganger i året, og den mest hardcore av dem alle var The Master Cleanse, som jeg tok ifjor vår. Det var ikke hva jeg vil karakterisere som vakkert. Eller lett. Men det virket, fortalte hun på bloggen.

Les også: Slik renser ekspertene kroppen

 
Sitron og sirup. Detoxdrikken The Master Cleanse ble oppfunnet allerede i 1941 av Stanley Burroughs og består av to spiseskjeer sitronsaft, to spiseskjeer lønnesirup, 1/10 teskje cayennepepper og 2,5 desiliter renset vann. Etter at boken hans «The Master Cleanser» ble publisert i 1976 fikk metoden nye tilhengere.

Og de siste årene er drikken igjen blitt populær blant kjendiser som må fort ned i vekt, som Beyonce. På YouTube og blogger forteller tilhengerne om massive vekttap, klarere hode, renere hud og mer energi. Men også om hvor vanskelig det er å leve på seks til 12 glass med sitrondrikk i opp til 40 dager.

Og kritikerne er mange: The Master Cleanse er en sultekur. Den mangler viktige proteiner, vitaminer og mineraler. Den får heller ikke kroppen til å kvitte seg med giftstoffer – tvert imot.

– Detoxdietter appellerer til våre ønsker om en kjapp løsning og raskt vekttap, sier den amerikanske legen Marc Lawrence, som rapporterer om kjendisenes dietter på nettstedet celebritydietdoctor.com.

– Den mest populære er definitivt The Master Cleanse, som jeg absolutt ikke vil anbefale. Den er helsefarlig.
 
Rått og godt. Det er kveld og fullt i kjellerlokalet med de røde veggene. Ved ett av bordene sitter Nina Persson fra The Cardigans og A Camp, og også Bill Clinton, Meryl Streep, Paul McCartney, Kanye West og Uma Thurman spiser her. På det spartanske kjøkkenet – uten komfyr, men med en stor dehydrator som trekker ut vesken av for eksempel paiskall og kjeks – har Stings kokk vært på kurs og lært å lage klassikeren kald lasagne på squash, pesto, soltørket tomatsaus og pinoli ricotta.

Tarmskylling, juicefaste, leirfaste (ja, du spiser leire som skal trekke ut giftstoffer av tarmen), ayurvediske kurer og lever- og galleblæreskylling. For noen er detox en kur som renser ut og gir kroppen en ny start. For andre er det et valg for livet.

– Hvis du hadde fortalt meg at jeg skulle leve på rå, kalde grønnsaker resten av livet, ville jeg aldri trodd deg. Jeg elsket kjøtt! Jeg kunne ikke engang tenke meg å bli vegetarianer, sier Sarma Melngailis, kokk og gründer av New Yorks fremste raw food-restaurant Pure Food & Wine og juicebaren One Lucky Duck.

Det er fem år siden Melngailis kuttet ut kjøtt, melk, korn, sukker over natten og begynte å spise «raw food», matvarer som ikke er blitt varmet opp fordi det dreper de naturlige enzymene i maten. Og da må kroppen bruke energi på å fordøye maten – i stedet for å ordne opp i andre problemer og ubalanser.

– Det er på tide at folk våkner opp, sier hun.

– Før i tiden trodde man ikke at røyking og lungekreft hadde noe med hverandre å gjøre. Sånn tror jeg vi vil se på mat og sykdommer i fremtiden. Fra diabetes til depresjoner. Du kan hele kroppen med hjelp av det du spiser.

I 2005 kom Melngailis første kokebok «Raw Food – Real World». I år kommer den andre, som også handler om å avgifte kroppen hver dag gjennom det du spiser.

– Jeg er skeptisk til tarmskyllinger, og har bare fastet en gang. Jeg tror kroppen klarer å ordne opp selv. Hvis du gir den sjansen. Og dette er sant: Etter at jeg begynte å spise raw food har jeg ikke vært syk.

Les også: Her er maten helt rå

Mer enn mat. Danske Pernille Damore var 27 år da hun fikk kreft. Hun hadde en sønn på fem måneder og fikk vite at hun hadde fire måneder igjen å leve.

– Da jeg spurte legene «hvorfor meg?», fikk jeg til svar at det bare skjer noen ganger. Jeg følte meg overhodet ikke møtt og ville ikke legge mitt liv i deres hender, sier hun,

– I stedet begynte jeg å lese alt jeg kom over, og tenkte på hvordan jeg hadde levd frem til da – om det kunne ha noen sammenheng med kreften. Det ble starten på et nytt liv. Pernille Damore utviklet Detox Dit Liv – en metode for å avgifte kroppen, sinnet og vanene. Siden den gangen har hun hatt over 700 mennesker på kurs, og mener at du kan bli kvitt alle de kroppslige problemene dine – hvis du bare kutter ut matvarene som virker belastende på kroppen – blant annet melk, sukker, korn, kaffe og svinekjøtt. For resten av livet.

Tretten år etter at hun ble frisk hevder hun å ha hjulpet mennesker til å bli kvitt astma, allergier, eksemer, psoriasis, spiseforstyrrelser og depresjoner. Kursene hennes går over et halvt år, og handler ikke bare om å kutte ut korn fordi det gir deg leddplager, eller melk fordi det gjør deg «slimete» – eller om å drikke opptil fem oljeshots per dag for å stabilisere blodsukkeret.

– Maten er jo det letteste å få orden på. Det er ofte følelsene våre som er årsaken til at vi spiser. Den første måneden handler om de fysiske reaksjonene du får når du detoxer – hodepine, kvalme, trøtthet – og om å erkjenne at du har et problem. Det er aldri tilfeldig når du blir sugen på en kake. Eller at du trenger mange kopper kaffe for å komme deg gjennom dagen. Det betyr bare at du lever over din egen evne, at du ikke hører på deg selv når du er sliten, men tar enda en kopp kaffe. Og det blir du syk av i lengden.

Etter den første måneden med abstinenser handler kurset om å akseptere den du er når du ikke er «dopet» på brød, sukker, melk og koffein.

– Forholdet til deg selv er det lengste du har i livet. Derfor er det viktig å kunne merke kroppens signaler: Hva er det som gjør at du vil spise kake akkurat nå? Og å ikke fordømme deg selv. Det er det detox egentlig handler om. Å merke din egen kropp og hva som er bra for den.

Les også:Slik renser ekspertene kroppen
 
Vrøvl! De siste årene har Pernille Damore forsvart sitt konsept i danske medier. Og fått like mye kritikk tilbake: Detox virker ikke.

– Det at så mange vil detoxe i dag, er et uttrykk for en samfunnstendens som går hånd i hånd med individualisering, sunnhet og mangel på noe å tro på, sier Per Brendgaard Mikkelsen, som er cand.scient. i human ernæring og har kritisert Detox Dit Liv utallige ganger i dansk presse de siste årene.

– Detox er ofte en kamuflert spiseforstyrrelse som karakteriseres ved overkontroll, og som hjelper noen mennesker med psykiske problemer, sier han.

Nå har han startet Facebook-gruppen «Stopernæringsvrøvl» hvor han skriver: Farlig «vrøvl» er råd, som ikke bare er feilaktige, men som kan være direkte helsefarlige. Han kritiserer blant annet det høye daglige oljeinntaket som blir anbefalt av Detox Dit Liv.

– Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon på at det er nødvendig å detoxe, og det finnes heller ingen belegg for at kurene har noen effekt. Derimot er det mye dokumentasjon på at kroppen kan avgifte seg selv, sier han.

Et eksempel på det, som legene gjerne trekker frem, er dette: Drikk deg skikkelig full – og du vil merke at kroppen klarer å kvitte seg med en gigantisk mengde gift på under et døgn.

Festtest. – Leveren er meget god til å fjerne farlige substanser, en funksjon som er blitt utviklet gjennom at den er blitt utsatt for disse i tusenvis av år, sier Alan Boobis, professor i toxicology ved Imperial College i London, og en av ekspertene i rapporten «Debunking Detox» fra 2006.

I programmet «The truth about food» på britiske BBC fikk han med seg to grupper med partyjenter på følgende eksperiment: Den ene spiste detoxmat i en uke, mens den andre spiste som vanlig – curry, sjokolade, pasta og potetgull. Etterpå ble de evaluert av tre forskjellig ernæringseksperter – som konkluderte at de ikke så noen som helst forskjell på før og etter avgiftningen.

– Jeg har fortsatt ikke sett noen bevis på at for eksempel «holistisk detox» har noen verdi. Og selv om mange av detoxkurene er relativt harmløse – bortsett fra når det gjelder lommeboken din – kan de mer ekstreme variantene skape ubalanser i kroppen og skade nyrene, sier Boobis, og legger til at den mest effektive måten å detoxe på er å spise sunt og balansert og å redusere inntaket av alkohol.
 
Kommersielt gjennombrudd. – Dette er gammel vin på nye flasker, med dietten som veien til lykken. Det nye her er det kommersielle gjennombruddet for å forstå mennesket som forgiftet, mener psykiateren Finn Skårderud.

Han trekker frem flere grunner til at detox er så populært.

– Pressen er flink til å spre frykt – og si at du er forgiftet. Hvis du får høre det gang på gang, tror du til slutt på det og tenker at dietten er kuren. Vi lever også i en urolig tid, og når kulturen er i sterk endring klamrer vi oss til kroppen, fra botox til detox. Men det handler også om at vi går oss vill i dette med kropp og sinn – at vi tror at vi renser sjelen når vi renser tarmen, sier Skårderud.

Den britiske psykoanalytikeren Susie Orbach, som hjalp prinsesse Diana til å bli kvitt sin spiseforstyrrelse, er aktuell med boken «Bodies», og advarer mot det nye synet på kroppen som et prosjekt som skal omskape og kontrolleres.

– Jeg har ingen tro på detox. Kroppen har selv et utmerket rensesystem. Jeg vil ikke kritisere dem som velger å gjøre det, men det er verd å spørre om hva de renser seg fra? Hvorfor tror de at de har gift i seg? Detox er ofte bare et annet ord for slanking, sier hun.
 
Trygg detox. – Dagens leger vet ingenting om ernæring, sier Alejandro Junger, som savnet et helhetsperspektiv da han var syk.

– Det er ikke en time på legeutdannelser rundt om i verden som handler om dette, og nesten ingen leger spør om det når de møter en pasient. Mat er ikke en del av planen eller løsningen som blir lagt frem på legekontorene i dag. Det er et av de mest sjokkerende faktaene om vår profesjon og noe ingen er villig til å ta i.

Junger mener at det ikke finnes én detoxmetode som er den beste – og at ikke alle bør detoxe.

– Alt er avhengig av hvem som gjør det, hvorfor, når, hvor og med hvem. Den beste måten er å skaffe seg masse kunnskap. Og gjøre det på en trygg måte.
 
Helt ren. Ferdig med tarmskyllingen. Nå er det bare fem timer til neste glass juice. På kjøkkenet i The Hamptons står hushjelpen og presser juice som sendes med bud til hjemmefastere over hele landet.

En av damene har nettopp flyttet hjem fra Los Angeles og forteller at hun har prøvd alt – fra The Master Cleanse til å faste. En annen er forkjølet og sier ingenting.

Irina Rossinski var veldig sliten før jul ifjor, og googlet luksus + tarmskylling + detox og fant veien til American Yogini. Hun ble der hele julen, i åtte dager, og vil dra hit så ofte hun kan.

– Når jeg først begynner å faste, vil jeg ikke slutte fordi det føles så bra. Jeg vil helst bare leve på vann, sier hun.

Og da er det fint å bli passet godt på.

Hold deg oppdatert på D2:
Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.