Informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal har i høyeste grad fått med seg lanseringen av Amazons nye lesebrett Kindle DX. I dag skal han nemlig holde innleg om e-bokens gjennombrudd på en konferanse om digitalisering i bilblioteksektoren. Han er svært entusiastisk over det nye lesebrettet.

- Kjempekult! Og i motsetning til det mange liker å si, er ikke forlagsbransjen verken redde for eller i mot utviklingen av lesebrettet, sier han til Dagensit.no.

Han mener Kindle generelt, og DX spesielt, er det endelige gjennombruddet for det elektroniske lesebrettet.

- Jeg skal jo snakke i dag om e-bokens gjennombrudd og hva som skal til for at folk flytter seg fra bok til skjerm. Vi har observert Kindle en stund, og når historien om e-boken skal skrives er jeg overbevist om at den opprinnelige versjonen vil være det endelige gjennombruddet.

Les mer om nye Kindle DX: Større e-bok for avis og universitet

En ny Gutenberg
Han er heller ikke snau med å hylle Amasons sjef Jeff Bezoz.

- Jeg må nesten henvise til Bill Gates som mener Bezoz har en ufortjent lav plass med sin 73. plass på Times liste over verdens viktigste mennesker. Gates mener at den måten han får oss til å lese gjør ham til en ny Gutenberg. Svulstig amerikansk ja, men han har et poeng, sier Buset på telefon fra konferansen.

Og han mener det er tre ting som gjør at nettopp Kindle er gjennombruddet.

- De kombinerer et kult apparat med masse titler og tilbud. Og så må folk oppleve at det er billigere enn vanlige bøker. Og det er det jo.

Samtidig vil han gjerne understreke tryggheten både for leser og forfatter - leseren vet hvor det ble av det elektroniske innholdet han kjøpte og forfatteren vet at innholdet er behandlet korrekt øknomisk og opphavsrettslig.

 

Revolusjon tar tid
Men Buset mener det vil ta tid før de fleste holder i plast og ikke papir.

- Det skal mye til for å byte vanen med å lese på pair

Ryktene om en ny iPod med størrelse som et lesebrett og produkter fra andre selskaper som Plasticlogic viser at lesbrettet er kommet for å bli mener Buset. Men hvorfor har ikke Kindle kommet til Europa enda?

- Det finnes ikke en stor nok europeisk aktør som tør å ta opp konkurransen. Dessuten må man jo tro på Amazons egen forkl#229, de orker ikke å forhandle med minst 27 teleoperatører, sier informasjonssjefen i Gyldendal.

At den nye versjonen vil kunne ta leserandeler fra avis og lærebøker mener han er svært sannsynlig. Den opprinnelige Kindle var for liten til at man kunne lese lærebøker på den. Dette er en klar forbedring. Men samtidig vil framtidens e-lesing kunne gå i flere retninger.

- Troen på at det elektroniske blekket bare skal kunne leses på lesebrett er overdrevet. Jeg tror det like gjerne kan være på en pc. Men et lesebrett som Kindle DX kommer utvilsomt til å sette større trykk på utgivere av elektroniske lærebøker, sier Gyldendals informasjonssjef.

Teknologisk tror han framtidens brukeradferd vil gå to veier. Man vil lese romaner på en mobil alt-i-et løsning med telefon og lærebøker på en pc. Gjerne en spesielt tilrettelagt med roter- og avtagbar skjerm.

- Paradokset er at Amazon med Kindle låser innholdet til deres leser. Det er en utfordring folk ikke vil akseptere i framtiden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.