Hva sies om minst 16 prosent avkastning hvert år i 20 år?

Det er nettopp hva prestisjeuniversitetet Yale i USA har klart med sin forskningsstiftelse, med unntak av et år under finanskrisen. Kapitalen i fondet har på 20 år vokst fra 1 til 23 milliarder dollar (nesten 140 milliarder kroner), skriver tidsskriftet Alternativa Investeringar.

Avkastningen er bedre enn nesten samtlige aksjefond i USA.

Mannen bak suksessen og investeringsfilosofien til Yale-fondet er økonomiprofessor David Swensen (56), som elsker langsiktighet, diversifisering og utdanningsinstitusjoner.

Seks deler
Han deler porteføljen inn i seks omtrent like store deler.

Rentefond, børsnoterte aksjer og obligasjoner vektes ned for også å gjøre plass til alternative investeringer som unoterte aksjer, hedgefond, og realinvesteringer som oljefelt, skog og dyrket mark.

En del av strategien er også å holde en relativt lav risiko i porteføljen.

Hater kortsiktighet
Swensen anbefaler investorer om å unngå flokkmentalitet, og han kan nesten ikke få sagt høyt nok hvor sterk motstander han er av å stirre seg blind på kortsiktige tall.

Han forsøker å sitte stille ved kraftige oppganger i markedene og unngå raske salg når markedene faller.

- Det hviler en hesteveddeløpsmentalitet over ett års tall. Selvfølgelig skal man studere dem nøye, men å peke ut en vinner eller en taper på bakgrunn av en prestasjon over 12 måneder er dumt for porteføljer som forvaltes med en svært lang tidshorisont, sier professoren.

-Medfødt defekt
Swensen kunne når som helst ha gått til mektige finansselskaper på Wall Street og mangedoblet lønnen sin. På spørsmål om hvorfor han ikke har gjort dette, svarte han følgende på amerikansk tv:

- Det må skyldes en medfødt defekt. Men for å være alvorlig, både min far og farfar var kjemiprofessorer. Jeg elsker utdanningsinstitusjoner. Spesielt Yale.

Les også: - Slik oppnår du ekstremavkastning


- Dystre utsikter for de med penger i banken

Slik blir du rik på aksjer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.